Amb la nova tarifa

El rebut de la llum s’ha disparat el 42% en els primers set dies de juny

Facua adverteix que el rebut del juny podria arribar a ser el tercer més car de la història i reclama que l’hora vall comenci a les 22 hores

El rebut de la llum s’ha disparat el 42% en els primers set dies de juny
3
Es llegeix en minuts

Els increments tarifaris que continuen aplicant les elèctriques i el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l’1 de juny han fet que el rebut de la llum s’hagi disparat encara més durant els primers set dies del mes. Segons dades de l’associació de consumidors Facua sobre l’evolució de la tarifa semiregulada (PVPC), si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 7 de juny, el rebut de l’usuari mitjà arribaria als 86,00 euros (impostos inclosos) i seria el tercer més car de tota la història. Així, només tindria per davant els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 i els 87,81 euros del gener del 2017.

Per a l’organització de consumidors, l’estructura per trams horaris representa per si sola un increment en el preu de l’energia consumida per a un percentatge altíssim de consumidors i perjudica especialment les economies més desfavorides. A més de reclamar una investigació sobre les importants pujades que estan aplicant les grans elèctriques al mercat de la generació, l’associació demana a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) canvis en els trams perquè, entre altres mesures, avançant l’horari vall –el menys car– a les 22.00 hores de dilluns a divendres.

Tot i que valora positivament la retallada de 1.000 milions en les sobre retribucions a les elèctriques per la no-emissió de CO2 a les centrals hidràuliques i nuclears, Facua insta el Govern central a complir la promesa d’aplicar una tarifa més baixa per als primers kilowatts hora (kWh) consumits, un dels compromisos inclosos en l’acord firmat pel PSOE i Unides Podem el desembre del 2019. Així mateix, l’associació exigeix una reforma de l’abast del bo social perquè siguin moltes més famílies les qui puguin acollir-s’hi i una baixada de l’Impost sobre el Valor Afegit a la factura dels consumidors domèstics, que paguen més del 27% d’impostos indirectes al repercutir-li l’IVA general, del 21%, més l’impost especial sobre l’electricitat.

Notícies relacionades

La pujada interanual d’aquests set dies representa per a l’usuari mitjà el 42% respecte al juny del 2020, quan la factura mensual es va situar en 60,58 euros. El rebut de l’usuari mitjà d’aquest maig va ser de 82,13 euros. L’usuari mitjà utilitzat per Facua en les seves anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l’anàlisi de diverses desenes de milers de factures de vivendes habitades. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l’associació ha pres com a referència l’actual perfil d’usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la CNMC, que consumeix el 45% de l’electricitat en l’horari vall, el 29% en l’horari punta i el 26% en l’horari pla.

El preu mitjà del kilowatt hora (kWh) de l’1 al 7 de juny ha sigut de 13,49 cèntims en horari vall (sempre amb els impostos inclosos), 17,95 cèntims en horari pla i 30,12 cèntims en horari punta. El juny del 2020, el preu mitjà sense discriminació horària va ser d’11,31 cèntims; el juny del 2019, 13,78 cèntims. Quant a la mitjana del maig passat, va ser de 17,20 cèntims. Si es ponderen els consums de l’usuari mitjà en cada tram horari, el preu mitjà del kWh aquests primers set dies de juny ascendeix a 19,46 cèntims, el 72,1% per sobre dels 11,31 del juny del 2020. El preu s’acosta al pic històric de la segona setmana de gener del 2021 (del 8 al 14), quan va arribar als 20,64 cèntims. Amb independència dels pics diaris a què s’ha arribat en moments determinats, el preu mensual més elevat de la història es va donar durant tot el primer trimestre del 2012, quan el kWh es va situar en 20,85 cèntims. En aquells temps, era el Govern central el qui fixava el preu, que es publicava al BOE.