Abús a l’Administració

Interins protesten davant el nou Govern per l’estabilització de més de 100.000 d’eventuals

  • La Plataforma d’Interines de Catalunya exigeix a la consellera Vilagrà que pari les oposicions en curs i garanteixi fórmules que evitin que els temporals de llarga durada puguin perdre la feina

Interins protesten davant el nou Govern per l’estabilització de més de 100.000 d’eventuals

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Plataforma d’Interines de Catalunya (PIC) ha acudit a la plaça Sant Jaume per recordar al nou Govern que té una assignatura pendent amb més de 100.000 interins empleats actualment a Catalunya, la majoria en frau de llei. L’organització sindical, que agrupa col·lectius molt diversos, des d’auxiliars de geriatria fins a tècnics d’educació infantil, exigeix a la nova consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que pari les oposicions actualment en curs –i que poden provocar que part dels actuals eventuals perdin la plaça– i impulsi solucions per estabilitzar l’elevat percentatge d’empleats públics de la Generalitat que fa anys que no tenen plaça fixa.

Aturar les elevades bosses d’interinatge és un repte que tenen les administracions a tot el país. No obstant, les comunitats autònomes són les que concentren les cotes més elevades, amb un 33%, de mitjana, d’eventualitat. Catalunya no és una excepció i, segons les últimes dades de l’INE, 121.700 treballadors públics actualment estan empleats amb un contracte de durada finita. Dues de cada tres són dones i organitzacions sindicals com l’IAC xifren en uns 100.000 els interins en frau de llei. A tot Espanya hi ha 1,03 milions de treballadors públics eventuals.

Aquest problema està enquistat des de fa dècades en l’Administració i deixa situacions com la que viu gran part de la plantilla d’auxiliars de geriatria de la Generalitat. Un cos amb prop de 850 empleats, els 80% dels quals són eventuals; segons denuncien des de la PIC. I l’última oposició per estabilitzar places va ser en el 2000, fa més de dues dècades.

Per resoldre aquesta qüestió, la Generalitat, igual que la resta d’institucions públiques, en l’últim any ha accelerat els processos de selecció pública. La nova consellera Vilagrà hereta un calendari amb diverses oposicions convocades, com la de 458 places per als auxiliars de geriatria o les 756 places per a treballadors socials; entre d’altres. Aquests dos casos encara no tenen data concreta al calendari i serà competència del nou Govern fer-ho. I la PIC li exigeix que no ho faci. «No és la solució, aquesta oposició», és un dels lemes que han corejat els manifestants aquest dimarts al matí a la plaça Sant Jaume.

La solució d’Iceta: «És una vergonya»

Notícies relacionades

La portaveu del col·lectiu de treballadors socials interins, Ruth Gras, ha carregat contra la fórmula plantejada pel ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, per aturar l’eventualitat. Segons aquesta, aquell interí que faci més de tres anys que sigui en una mateixa plaça ha de ser cessat automàticament i la seva plaça ha de quedar vacant durant tot un any. Així confia a incentivar les administracions competents, com podria ser la Generalitat, a accelerar els processos de selecció i cobrir aquestes places. «Les places seran fixes, però no les persones. És una vergonya», ha afirmat Gras.

Els interins organitzats han clamat per una estabilització per llei de tot aquell personal que faci més de tres anys que és en una mateixa plaça. Una fórmula que ja van plantejar a l’anterior Govern, amb Jordi Puigneró al capdavant de la Funció Pública, i que aquest va rebutjar per interpretar que era inconstitucional. La plataforma també reivindica indemnitzacions per a aquells interins que es quedin sense plaça, una cosa que, de moment, la justícia europea ha rebutjat reconèixer.