Pel CO2

El rebut de la llum del maig marca el preu més car de l’any davant la reforma del Govern

El Govern aprova demà un avantprojecte de llei per reduir els beneficis de nuclears i hidroelèctriques pel CO2

El rebut de la llum del maig marca el preu més car de l’any davant la reforma del Govern

EP

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La factura de la llum ha encadenat al maig el seu tercer ascens consecutiu l’any, cosa que la converteix en la més cara de tot el 2021 per l’alça del cost dels drets d’emissió de CO2. Aquest rècord es produeix un dia abans que el Govern porti al Consell de Ministres un avantprojecte de llei per retallar els beneficis que obtenen nuclears i hidroelèctriques amb la pujada del CO2.

El rebut de la llum del maig supera, fins i tot, el de l’abril, quan va arribar a 62,56 euros, que havia sigut el més car de l’any fins ara. Segons EFE, a partir de les dades obtingudes del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per a un consumidor tipus –amb una potència contractada de 4,4 kilowatts i un consum anual de 3.000 kilowatts/hora (250 Kwh al mes), acollit a la tarifa regulada o PVPC–, el rebut d’aquest mes serà de 63,50 euros, un 1,5% més car que el de l’abril.

El motiu es deu que el preu de la llum al mercat a l’engròs es va situar al maig en 67,12 euros el megawatt/hora, per sobre del preu registrat al maig, quan la borrasca ‘Filomena’ va disparar les xifres. El preu del mercat conegut com ‘pool’ suposa prop del 33% del rebut de la llum i es completa amb els costos regulats (objecte de canvi aquest dilluns amb les noves tarifes) i els impostos.

Notícies relacionades

L’alça d’aquest mes supera els 65,07 del mes d’abril, i en els dos casos es deu que el preu dels drets d’emissió de CO2 s’han disparat en l’entorn dels 50 i els 55 euros. El sistema elèctric espanyol és marginalista, per això, el preu de l’última tecnologia que entra per casar ofereix i demanda és el que s’estableix per a totes. Això provoca que hi pugui haver només un 9% de generació fòssil i, no obstant, siguin els cicles combinats (centrals que cremen gas natural) els que marquen el preu. D’aquesta forma, el rebut dels consumidors és més car i, alhora, centrals elèctriques barates com nuclears, renovables i hidroelèctriques reben una retribució alta, malgrat el seu baix cost i de no emetre CO2.

És per això que el Govern portarà aquest dimarts al Consell de Ministres un avantprojecte de llei de «minoració de part del dividend de carboni a les plantes no emissores prèvies al 2005 que venguin energia al mercat». És a dir, afecta principalment les centrals nuclears i hidroelèctriques, amb l’objectiu de reduir el rebut de la llum. No obstant, amb aquest mecanisme només s’eliminaran els beneficis extra que reben aquestes centrals pel carboni, però no els que reben quan fa fred i no hi ha vent, com va ocórrer durant l’etapa del ‘Filomena’; a més, la seva aprovació com a avantprojecte de llei anticipa que el canvi no es veurà de forma immediata a la factura.

Temes:

Energia