Indicadors econòmics

L’IPC puja mig punt al maig, fins al 2,7%, el seu nivell més gran en quatre anys

  • No s’arribava a una taxa d’inflació tan elevada des del febrer del 2017, quan es va situar en el 3%

L’IPC puja mig punt al maig, fins al 2,7%, el seu nivell més gran en quatre anys

Mónica Tudela

1
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) ha pujat un 0,4% al maig en relació amb el mes anterior i situa la seva taxa interanual en el 2,7%, cinc dècimes per sobre de la de l’abril, segons les dades avançades publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb aquest repunt, amb el qual l’IPC anual encadena la cinquena taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, no s’arribava a una taxa d’IPC tan elevada des del febrer del 2017, quan es va situar en el 3%.

Segons Estadística, al fort increment dels preus al maig hi ha contribuït, principalment, l’encariment dels carburants i combustibles, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar el mateix mes del 2020.

En taxa mensual, l’IPC ha augmentat un 0,4% el maig, vuit dècimes menys que a l’abril, i ja suma tres mesos consecutius d’ascensos.

Notícies relacionades

L’INE incorpora en l’avanç de dades de l’IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que xifra per al maig en un 0,2% interanual, dues dècimes més que a l’abril i una taxa 2,5 punts inferior a l’índex general.

El cinquè mes del 2021, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) situa la seva taxa interanual en el 2,4%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l’IPCA augmentaria quatre dècimes respecte al mes anterior. Per la seva banda, l’indicador avançat de l’IPCA ha pujat un 0,5% en taxa mensual. L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC de maig el pròxim 14 de juny.

Temes:

Consum IPC Preus