Fons europeus

Els Vint-i-set donen via lliure a Brussel·les per emetre deute i finançar el fons de recuperació

  • Polònia i Àustria han sigut els últims estats membres a completar el tràmit i ratificar la decisió de recursos propis

  • La ratificació de la norma permetrà a la Comissió Europea començar a captar finançament als mercats a partir del juny

Els Vint-i-set donen via lliure a Brussel·les per emetre deute i finançar el fons de recuperació
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El llarg i complicat camí cap a les ajudes del fons de recuperació Next Generation EU, dotat amb 750.000 milions d’euros i destinat a recolzar i reflotar les economies europees més colpejades per la pandèmia del coronavirus, comença finalment a aclarir-se. Tots els estats membres han ratificat i completat la decisió sobre recursos propis, la norma que permetrà a la Comissió Europea acudir als mercats a la recerca del finançament necessari. Brussel·les confia que l’emissió de deute comú podrà començar al juny i els primers pagaments podran realitzar-se al juliol.

Romania i Hongria van concloure la tramitació parlamentària dimecres i aquest dijous ho van fer els dos últims que queden per complir, Àustria i Polònia. «Amb el vot positiu dels parlaments d’Àustria i Polònia tots els estats membres han finalitzat el procés parlamentari per a l’aprovació de la decisió sobre recursos propis», ha celebrat el comissari de Pressupostos, Johannes Hahn. «És un pas important per al rellançament de l’economia europea», s’hi ha sumat el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni.

La Comissió Europea confia a completar tots passos previs necessaris «al maig, cosa que ens permetrà llançar el Next Generation EU i començar a demanar als mercats al juny», ha precisat Hahn, tot i que sense donar una data concreta sobre quan es produirà la primera emissió de deute. «Una vegada completat el procés d’aprovació la Comissió identificarà els millors moments per començar a demanar tenint en compte les condicions del mercat i els plans d’emissions dels nostres socis a la UE», explica un portaveu de l’Executiu comunitari.

L’objectiu de Brussel·les en aquest procés és «arribar a una àmplia gamma d’inversions i obtenir condicions de preus òptims», i per això «el moment adequat és fonamental», expliquen les mateixes fonts, que confirmen que el següent pas ara és aprovar la decisió de préstecs anual, que establirà el límit màxim per a les operacions aquest any, i el pla de finançament per al 2021, que dibuixarà el mapa de les emissions de deute dels pròxims sis mesos.

Desemborsaments al juliol

En tot cas, si Brussel·les comença a emetre deute en les pròximes setmanes, els primers pagaments podrien produir-se ja el mes de juliol, tal com han reclamat els governs d’Espanya, França o Itàlia, que esperen rebre les primeres ajudes abans de la pausa estival. El calendari definitiu, no obstant, dependrà de l’aprovació dels plans nacionals d’inversió i reformes que els estats membres estan obligats a remetre a l’Executiu comunitari a canvi dels diners.

Notícies relacionades

Quan es produeixi l’aprovació –Brussel·les té dos mesos de termini per revisar els plans i el Consell Ecofin un més per adoptar la recomanació per majoria qualificada– Brussel·les podrà autoritzar els primers desemborsaments. Concretament, un avançament del 13% –uns 9.000 milions en el cas d’Espanya, que ha demanat 69.500 milions en subvencions– el vistiplau del qual només depèn de l’aprovació del pla.

Per rebre la resta dels fons assignats –dos trams per any– Espanya i la resta de socis europeus que han demanat ajudes al fons de recuperació hauran de complir les fites i objectius promesos per executar les reformes i inversions promeses als seus respectius plans. Si no es compleixen, la Comissió Europea podrà bloquejar els pagaments o autoritzar només pagaments parcials. Fins aquest dijous són 19 els països que ja han presentat els plans nacionals d’inversió i reformes.