Caiguda a BCN

La Cambra de la Propietat atribueix a la Covid la baixada dels lloguers

Els preus han caigut a Barcelona entorn del 9% des del tercer trimestre del 2019, però no per la llei de limitació de rendes

La Cambra de la Propietat atribueix a la Covid la baixada dels lloguers

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La pandèmia i les incerteses econòmiques derivades de les limitacions a la mobilitat han sigut la causa principal de la baixada dels preus dels lloguers de vivenda a Barcelona. És el que opina la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona que, com a entitat col·laboradora de l’Institut Català del Sòl de la Generalitat de Catalunya, realitza el registre i dipòsit dels contractes d’arrendament i les corresponents fiances, per la qual cosa compta amb dades actualitzades dels lloguers. Segons les seves dades, la mitjana de preus de lloguer a Barcelona durant el primer trimestre del 2021 ha sigut de 905 euros, cosa que significa que han baixat un 9% des de l’últim pic en el tercer trimestre del 2019 quan es van superar els mil euros de mitjana (1.005 euros). La mitjana dels preus que apareixen als nous contractes de vivenda a Catalunya (exclosa Barcelona) ascendeix a 636 euros al mes el 2020, el 2,1% més que el 2019.

Notícies relacionades

«Cal remarcar que la baixada de preus a la ciutat comtal no ha sigut conseqüència de la llei de contenció de rendes que va entrar en vigor el setembre del 2020, sinó que el principal factor d’aquesta baixada ha sigut la reducció de la demanda provocada per la situació pandèmica», explica la Cambra. Aquest judici es basa en el fet que Madrid i Barcelona han registrat una reducció del preu de lloguer similars, malgrat que a Madrid no hi ha legislació de control del preu de lloguer. Tot i que l’estoc de vivendes disponibles per a arrendament s’ha més que duplicat a finals del 2020, a Barcelona aquesta dada amaga una reducció de l’oferta des del setembre del 2020 del 10,2% com a conseqüència de la retirada de pisos del mercat de vivendes per la «inseguretat jurídica de la legislació catalana», afegeix el comunicat.

Com a conseqüència de la pandèmia s’ha registrat una desaparició de la demanda temporal de col·lectius molt importants a la ciutat com el dels estudiants o els treballadors estrangers temporals. Explica la Cambra que, per exemple, Nova York ha perdut de l’ordre de 500.000 habitants i els lloguers s’han abaratit entorn del 15% per la menor demanda. Per als experts d’aquesta institució immobiliària, «fins ara no s’ha pogut demostrar l’eficàcia de la llei de contenció de rendes, ja que el mercat de lloguer s’autoregula per buscar l’equilibri, i ho fa en etapes de pujades però també de descàrregues, i cap d’aquestes etapes és infinita». La llei posava el focus a les grans forquilles, però a Catalunya aquests són una minoria. La majoria de propietaris són persones físiques amb una o dues vivendes de lloguer.