Fins al 30 de setembre

Així us afecta la renovació de les ajudes per a autònoms: les 5 claus

  • El Govern i les organitzacions ATA, Upta i Uatae prorroguen les ajudes per Covid per als treballadors per compte propi

foto 3651788

foto 3651788

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i les organitzacions més representatives entre els treballadors autònoms han arribat a un acord per renovar les ajudes per Covid per a aquest col·lectiu fins al 30 de setembre. El Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest dijous ha validat les mesures, que inclouen exoneracions sobre la quota de la Seguretat Social, prestacions compatibles amb l’activitat econòmica i subsidis extraordinaris per als treballadors d’ingressos més baixos. Aquestes són les claus del pacte arribat entre l’Executiu i ATA, Upta i Uatae.

1. Deixar de pagar la quota, ¿quins autònoms ho poden demanar?

Tots els treballadors per compte propi que han percebut algun tipus d’ajuda pública per Covid a data del 31 de maig podran sol·licitar deixar de pagar part de la seva quota. Unes 460.000 persones han percebut algun tipus de prestació o subsidi Covid. Aquesta és una exempció, no una bonificació. És a dir, deixar de pagar la quota, però l’Estat no la paga per ells. La base de cotització serà la que ja tenien prèviament. 

L’exoneració de quota va baixant progressivament, amb la intenció d’acoblar-se a la reactivació econòmica que vaticina el Govern per a l’estiu. El mes de juny l’exempció és del 90%, el juliol del 75%, l’agost del 50% i el setembre del 25%

2. ¿Què passa si l’Administració m’obliga a tancar el meu negoci per Covid?

El pacte rubricat aquest dijous incorpora una prestació extraordinària per a aquells treballadors autònoms que es vegin obligats a tancar els seus negocis o a interrompre les seves activitats a causa de la Covid. Per exemple, si en un bar es detecta un brot de coronavirus i l’autoritat sanitària obliga al tancament d’aquest establiment durant uns dies, l’autònom que regenta el negoci pot sol·licitar aquesta ajuda. O si aquest negoci ja venia tancat per ordre administrativa, com les discoteques. 

L’import de la prestació serà el 70% de la base mínima de cotització que correspongui per l’activitat desenvolupada. És a dir, en el cas que l’autònom cotitzés per la base mínima (la majoria dels casos), el pagament seria de 660 euros. No obstant, si al mateix domicili conviuen dues o més persones amb dret a prestació i que entre elles tinguin primer grau de consanguinitat (marit, germà o fill), cadascun dels beneficiaris tindrà dret a un pagament del 40% d’import. A més, aquestes persones estaran exemptes de pagar la quota d’autònoms d’aquell mes. 

3. ¿Tinc dret a algun tipus de prestació si puc treballar?

Sí, el Govern ha mantingut el dret que una part dels treballadors autònoms puguin cobrar la prestació per cessament d’activitat i alhora continuar treballant. Per això han d’acreditar una caiguda de la facturació del 50% respecte al segon i tercer trimestre (de març a agost) del 2019. Tampoc poden haver ingressat durant el segon i tercer trimestre del 2021 més de 7.980 euros.  

Aquests treballadors tindran dret a cobrar la prestació per cessament d’activitat ordinària, és a dir, per cobrar-la recorreran a les cotitzacions que hagin acumulat durant els seus períodes d’activitat. Si han esgotat els diners d’aquesta ‘guardiola’, per la qual cotitzen de manera obligatòria cada mes, no tindrà dret a cobrar-la. L’import d’aquesta prestació és el 70% de la base de cotització, és a dir, en el cas de la base mínima, 660 euros al mes.

4. ¿Què passa si ja he esgotat les meves cotitzacions?

Notícies relacionades

L’Estat també ha contemplat aquest supòsit i si els autònoms han esgotat les seves cotitzacions, tenen dret a una prestació extraordinària. Per això han d’acreditar una caiguda de la facturació del 50% respecte al segon i tercer trimestre del 2019 i que els ingressos que hagin obtingut durant els sis primers mesos d’aquest any no siguin superiors a 6.650 euros. I la quantia d’aquest subsidi serà el 50% de la base reguladora, és a dir, en el cas de la base mínima: 472 euros mensuals

5. Soc autònom de temporada, ¿tinc dret a alguna ajuda?

Sí, sempre que l’autònom hagi estat donat d’alta un mínim de quatre mesos i un màxim de set durant els anys 2018 i 2019. Tampoc podrà haver treballat com a assalariat més de 60 dies entre març i agost del 2021, ni haver ingressat més de 6.650 euros durant aquell mateix període. La quantia d’aquest subsidi serà el 50% de la base reguladora, és a dir, en el cas de la base mínima: 472 euros mensuals. I podrà cobrar-la durant un màxim de quatre mesos.