«Temes tècnics»

Brussel·les demana aclariments tècnics a Espanya sobre el pla de recuperació

  • La Comissió Europea i el Ministeri d’Economia treuen ferro a l’intercanvi i l’emmarquen en el procés normal d’avaluació

Brussel·les demana aclariments tècnics a Espanya sobre el pla de recuperació
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha enviat una carta al Govern espanyol demanant aclariments sobre el pla nacional de reformes i inversions, presentat per Espanya el 30 d’abril passat, a canvi dels 69.500 milions d’euros en transferències a fons perdut destinats a apuntalar la recuperació en els pròxims anys, tot i que ni Brussel·les ni Madrid han detallat quin tipus de clarificacions es demanen a Madrid.

«Es tracta d’una comunicació que ha tingut lloc amb tots els països que han remès el seu pla a Brussel·les. En el cas d’Espanya, es tracta de temes tècnics molt menors, no d’exigències de canvis de substància en el pla», han explicat fonts del Ministeri d’Economia sobre el contingut de la missiva. «No hi ha temes de fons, són temes tècnics», asseguren les mateixes fonts sense concretar la informació addicional que demana l’Executiu comunitari ni si hi ha un termini concret per respondre a la Comissió. «És una interacció habitual com la que hem tingut durant mesos i ara serien els últims serrells per aclarir alguns aspectes més tècnics que no afecten els elements de les seves substàncies del pla», insisteixen des del Ministeri.

Notícies relacionades

Des de la Comissió Europea tampoc han volgut comentar el contingut de la missiva i igual com el Govern emmarquen la comunicació en el procés d’intercanvi habitual. «Durant tot el període d’avaluació, la Comissió està en contacte constant amb tots els estats membres, inclosa Espanya, sobre els continguts dels seus plans de recuperació i resiliència. Aquests intercanvis són una part completament normal i esperada del procediment d’avaluació. L’objectiu és clarificar qualsevol qüestió potencialment oberta, per exemple, sol·licitant informació addicional», assegura un portaveu de l’Executiu comunitari.

Dos mesos de termini

Des de la recepció dels plans, la Comissió Europea compta amb un termini de dos mesos per avaluar el contingut i fer una recomanació al Consell, que posteriorment té un mes per prendre una decisió. Durant aquest termini, Brussel·les encara pot sol·licitar canvis en el document presentat pels estats membres tot i que de moment no revela si és el cas. «Mentre realitzem el nostre examen dels plans que hem rebut no podrem comentar sobre mesures concretes o donar una avaluació preliminar», adverteixen des del servei de portaveus. La intenció de la Comissió és concloure l’anàlisi dels primers plans abans que acabi el mes de juny. Fins ara, la Comissió Europea ha rebut una vintena de plans de recuperació.