Fins al setembre

Escrivá planteja una renovació a la baixa de les ajudes Covid per als autònoms

  • Els treballadors per compte propi que hagin esgotat les seves cotitzacions no podran cobrar el cessament d’activitat compatible amb la facturació

  • L’Estat garanteix bonificacions de quota minvants, del 90% al juny i del 25% al setembre, davant el rebuig frontal dels agents socials

Escrivá planteja una renovació a la baixa de les ajudes Covid per als autònoms
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern planteja renovar a la baixa les ajudes Covid per als treballadors autònoms fins al 30 de setembre, la mateixa data que es va plantejar per als ertos. Els treballadors per compte propi que estiguin cobrant un cessament d’activitat extraordinari i que el compatibilitzin amb un cert nivell d’activitat es quedaran sense ajudes. És a dir, podran seguir ingressant i cobrant la prestació sempre que tinguin prou cotitzacions acumulades. Si les han esgotat, se’n queden sense. Actualment hi ha un mínim de 80.000 persones en aquesta situació. Com a compensació, la Seguretat Social ha plantejat mantenir una bonificació de part de la quota mensual que paguen els autònoms, que minvarà amb el pas del temps. L’Estat compensarà el 90% al juny i acabarà en el 25% al setembre.

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, ha traslladat aquest dimecres a les organitzacions més representatives dels autònoms la seva proposta per renovar les actuals ajudes per la Covid. Aquesta és una pròrroga a la baixa, ja que redueix les condicions existents fins ara. La modificació principal és que els treballadors autònoms que no acumulin prou cotitzacions, ja sigui perquè són en tarifa plana o perquè han esgotat la seva reserva, es quedaran fora d’aquesta ajuda. Segons els últims números de la Seguretat Social, aquest col·lectiu suma 79.056 persones.

Notícies relacionades

I per als que encara acumulen cotitzacions després de 14 mesos de pandèmia, Escrivá endureix les condicions d’accés. Si abans podien rebre la prestació i els ingressos a causa d’una caiguda de facturació del 50%, ara haurà de ser a partir del 75%. Actualment, amb el límit del 50%, hi ha 361.346 beneficiaris amb aquesta prestació per cessament. El plantejament de l’Executiu és retirar les ajudes per incentivar la reactivació. Les organitzacions d’autònoms han sortit ràpidament a manifestar el seu rebuig davant la renovació a la baixa que planteja Escrivá.

L’Executiu sí que manté una prestació extraordinària per als autònoms que estiguin obligats a tancar per una decisió administrativa, ja sigui per un brot puntual de Covid o per una limitació més sostinguda en el temps per a determinats sectors, com seria el cas de l’oci nocturn, per exemple. Per a aquests es manté una prestació extraordinària amb una quantia que serà del 50% o del 70% de la base mínima de cotització, en funció de si el beneficiari és família nombrosa o no. És a dir, entre 472 euros i 660 euros al mes en la majoria dels supòsits. Aquesta ajuda durarà el mateix temps que la suspensió total de l’activitat per motius de força major. El cobrament de la prestació, no obstant, serà incompatible si el ciutadà té una altra feina com a assalariat i cobra més d’1,25 vegades l’import del salari mínim interprofessional (SMI).