Cotització segons ingressos

Escrivá insisteix que dos de cada tres autònoms pagaran menys amb les noves quotes

  • La quota més freqüent que hauran de pagar els treballadors amb el nou sistema de cotització és de 275 euros; mentre que l’actual és de 289 euros, segons càlculs encreuats entre la Seguretat Social i Hisenda

zentauroepp55921908 escriva201119152956

zentauroepp55921908 escriva201119152956 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, ha insistit aquest dimecres en la sessió de control del Congrés que dos de cada tres treballadors autònoms pagarien menys amb el nou sistema de quotes, que anirien de 90 a 1.220 euros mensuals. Escrivá confirma així en seu parlamentària la informació que ja va avançar EL PERIÓDICO el mes de març passat, quan el seu departament va traslladar als representants de les organitzacions més representatives del col·lectiu l’estat dels ingressos dels 3,2 milions de treballadors per compte propi actualment operatius. Segons l’encreuament de dades entre la Seguretat Social i Hisenda, la quota que més freqüentment hauran de pagar els autònoms amb el nou sistema serà de 275 euros al mes, en comparació amb els 289 euros (base mínima) que paga ara la majoria del col·lectiu.

Notícies relacionades

El model que Escrivá ha plantejat als agents socials, i que s’implementaria progressivament fins a ser operatiu al 100% el 2032, «suposarà que dos de cada tres autònoms passaran a cotitzar menys del que estan cotitzant ara, perquè els seus ingressos reals estan per sota», segons ha declarat al Congrés, tal com ha recollit Europa Press. «Ens reunirem precisament avui amb els autònoms. En cada una de les altres quatre ocasions hem arribat a acords amb ells i per això probablement tenim ara la protecció d’autònoms més important de tot Europa», ha afegit.

L’Executiu espera que els autònoms paguin menys, perquè hi ha un gruix important que opera amb uns ingressos molt baixos. Concretament i sempre segons càlculs oficials, el 46% dels treballadors per compte propi declaren uns rendiments per sota de l’actual salari mínim, fixat en 950 euros mensuals. El sistema que planteja la Seguretat Social als agents socials consisteix a transitar cap a un model de cotització en funció dels rendiments generats, no com l’actual, en què els afiliats elegeixen segons les seves preferències per quina basi volen cotitzar. El nou esquema distribueix els rendiments (ingressos, menys costos i impostos) en 13 trams mòbils. I a final d’any els cotitzadors hauran de pagar més o rebre de retorn de l’erari públic en funció de com tanquin el balanç de l’any.