la nova legislatura

Junts, amb més diners i les claus de la caixa

Els republicans tindran la gestió dels més de 200.000 empleats públics, però comptaran amb menys dotació que en l’anterior legislatura

Junts, amb més diners i les claus de la caixa
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No tot és la dotació pressupostària amb què es compta, és a dir, les quantitats assignades a cada departament i programes d’actuació. Abans s’ha de tenir el vistiplau de qui té la clau de la caixa que, tal com s’ha configurat el repartiment de funcions en el futur Govern, serà Junts, que comptarà amb la Vicepresidència i la Conselleria d’Economia i Finances, que en la legislatura anterior estava en mans d’ERC, amb Pere Aragonès, que ara serà el president de titular.

Els republicans, que copaven una bona part del Pressupost, entre el 60% i el 70%, en la legislatura que va acabar amb les eleccions del 14 de febrer passat, baixen entorn del 40% i els postconvergents, superen el 40%, si es compara el repartiment de funcions en el futur Executiu de coalició amb els Pressupostos de 2020, els últims aprovats, que actualment estan prorrogats. Aquesta és la conclusió a què també arriben la majoria dels analistes consultats a falta d’alguns detalls que no es concreten en l’acord per al Govern.

Però un dels aspectes destacables és que Junts i, possiblement Elsa Artadi, que podria ser la ‘número dos’ de l’Executiu i gestora dels recursos de la Generalitat com a consellera d’Economia, serà qui tingui la capacitat de reduir o augmentar les dotacions dels diferents departaments. És el que sol passar en tots els Executius, tot i que el president pot discrepar i comptar amb vot de qualitat, en els governs de coalició es tendeix als compartiments-estanc. I no només això, sinó que Economia té l’última paraula en la política de subvencions dels departaments, a més de gestionar els fons europeus, tot i que el control serà mitjançant una comissió interdepartamental. «El govern sempre és un pacte amb el departament d’Hisenda i la resta», recorda un polític català amb molta experiència i anys en l’elaboració i gestió dels comptes públics.

Més recursos i capacitat

Després del repartiment de funcions en el Govern de coalició, la primera impressió numèrica és que Junts millora moltes posicions respecte a la legislatura actual, al passar a controlar més del 50% dels Pressupostos, amb dos grans pesos pesants: Salut, que suposa més del 27% del total; i la suma de les polítiques digitals i les inversions en infraestructures i mobilitat, amb el 7,7% i l’1,6% del total, respectivament, a més d’altres àrees inversores per lluir-se després de la crisi per la pandèmia.

Notícies relacionades

ERC s’ha reservat la gestió dels més de 200.000 empleats públics de la Generalitat, al traslladar aquesta funció, que en la legislatura passada estava en mans de Junts (Jordi Puigneró) a la Conselleria de Presidència, que serà un macrodepartament, que també comptarà amb Relacions Institucionals, així com el programa pilot de la renda bàsica. Expolítics coneixedors del funcionament de l’administració auguren conflictes a l’allunyar les nòmines públiques d’Economia. «La tendència del departament que les gestiona tendeix a ser expansiva, mentre que qui controla els comptes és més restrictiu, i les discrepàncies estan assegurades. I més sent de partits diferents», afirmen aquestes fonts.

Hi ha analistes a qui preocupa menys la quantitat de diners o recursos que gestionaran uns i altres que «la pèrdua de capital humà amb el nou repartiment, no perquè siguin més o menys bons, però sí per l’experiència la gestió acumulada en unes àrees que deixaran per passar a unes altres». I això simplement pel repartiment de quotes entre els dos partits de la coalició, afirma el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra Guillem López Casasnovas. És la dinàmica de la distribució de càrrecs que s’imposa per complir amb els acords per a la coalició.