comptes públics

El deute públic marca un nou màxim històric al març

El passiu de les administracions arriba a 1,39 bilions, més del 125% del PIB

El deute públic marca un nou màxim històric al març
1
Es llegeix en minuts

Nou rècord. El deute del conjunt de les administracions públiques va registrar un increment de l’1,9% al març respecte al febrer, i en un sol mes va sumar 25.700 milions d’euros, de manera que va marcar un nou màxim històric d’1,39 bilions d’euros, per la qual cosa ja supera el 125% del PIB, com a conseqüència de més despesa i menys ingressos derivats de la crisi del coronavirus, segons les dades publicades aquest dimarts pel Banc d’Espanya.

L’últim any, el deute de les administracions públiques ha crescut un 13,7%, al sumar 168.176 milions respecte al març de l’any passat, quan la xifra va arribar als 1,22 bilions d’euros.

Fonts del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital han explicat que aquest increment al març és «estacional», ja que el tercer mes de l’any s’intensifiquen les emissions pels venciments més destacats a l’abril. Segons ha assegurat el departament que dirigeix Nadia Calviño, a partir d’aquest mes es comencen a reduir les emissions, per la qual cosa la xifra serà compatible amb l’objectiu de deute del 119,5% del PIB per al conjunt de l’any recollit en el Pla d’Estabilitat remès a Brussel·les.

Notícies relacionades

L’increment del deute al març es deu sobretot a un nou augment de l’endeutament de l’Estat, que ha hagut de fer un esforç extra de despesa a causa de l’impacte de la crisi del coronavirus, com a conseqüència de l’establiment dels successius estats d’alarma i els reials decrets aprovats per pal·liar la crisi. L’últim d’aquests, dotat amb 11.000 milions, dels quals 7.000 milions seran ajudes directes.

D’altra banda, les comunitats autònomes també van augmentar el seu deute al març, mentre que les corporacions locals i la Seguretat Social han mantingut més o menys estable el seu endeutament el tercer mes de l’any, amb un lleuger descens en el cas dels ajuntaments.