relacions transatlàntiques

La UE i els EUA es donen una treva en la seva disputa pels aranzels a l’acer

  • El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Domvrovskis, anuncia la suspensió temporal de l’augment dels recàrrecs tarifaris que havia d’entrar en vigor l’1 de juny

  • Brussel·les i Washington obren negociacions per acabar amb la guerra d’aranzels per l’acer i buscar solucions a l’excés de capacitat mundial

jrico32566821 bru23 bruselas  b lgica  27 01 2016   el vicepresi160201195021

jrico32566821 bru23 bruselas b lgica 27 01 2016 el vicepresi160201195021 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Nova treva temporal entre els Estats Units i la Unió Europea (UE). Els representants de l’Administració que dirigeix el demòcrata Joe Biden i la Comissió Europea han acordat obrir negociacions sobre l’excés de capacitat d’acer i alumini a escala mundial, que amenaça les seves respectives indústries, amb l’objectiu d’aconseguir una solució abans de finals d’any. Brussel·les i Washington fan així un altre pas per acabar amb una disputa comercial que enfronta les dues potències des de l’època de l’expresident Donald Trump. En aquest context, i com a gest de bona voluntat, Brussel·les ha anunciat que renuncia a augmentar els recàrrecs tarifaris que haurien d’entrar en vigor l’1 de juny.

El 2018, amb Trump a la Casa Blanca, l’Administració nord-americana va decidir imposar per motius de «seguretat nacional» aranzels del 10% a les importacions europees d’alumini i un 25% a les de l’acer, que també aplica a la Xina, l’Índia o Rússia. La UE va respondre a aquesta decisió imposant al seu torn un recàrrec a desenes de productes nord-americans que va suposar, per exemple, elevar l’aranzel de les motos Harley-Davidson d’un 6% a un 31%. Aquest recàrrec s’havia d’elevar de nou a partir de l’1 de juny, cosa que hauria suposat un nou cop comercial per a desenes de productes nord-americans, com les motos o el bourbon, que haguessin vist duplicar-se els aranzels.

Com a gest de bona voluntat, l’Executiu comunitari ha decidit congelar la pujada durant els pròxims sis mesos. «En el nostre esforç per rellançar les relacions transatlàntiques, la UE suspendrà temporalment l’increment de les contramesures pels aranzels a l’acer i alumini. Això ens donarà marge per trobar solucions conjuntes a aquesta disputa i a abordar l’excés de capacitat global», ha explicat el vicepresident i responsable de comerç de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, que justifica la decisió en la determinació europea de trobar «solucions conjuntes».

Fre a la Xina

De fet, Brussel·les i Washington han emès conjuntament un comunicat en el qual recorden que el problema deriva de l’excés de capacitat global de tercers països i les distorsions que generen en el mercat nord-americà i europeu, una cosa que amenaça indústries i treballadors. Les dues parts remarquen també que són «aliats i socis» que comparteixen «interessos de seguretat nacional similars» com a «economies de mercat democràtiques» i tanquen files per defensar «estàndards elevats» i «preocupacions compartides» respecte a països com la Xina, que recolzen pràctiques que «distorsionen» el comerç.

Notícies relacionades

És en aquest context en el qual les dues potències es comprometen a obrir negociacions per buscar «solucions efectives» davant l’excés de capacitat d’acer i alumini que permetin preservar indústries crítiques. De moment, i per crear un entorn constructiu, no hi haurà augment en els recàrrecs previstos tot i que sí que es mantindran els aranzels. L’objectiu és accelerar les negociacions per intentar arribar a un acord abans de finals d’any.

La decisió s’emmarca en la renovada agenda de Joe Biden, que visitarà Brussel·les d’aquí un mes per reunir-se amb els dirigents europeus, i l’objectiu de rellançar les relacions transatlàntiques. Una agenda, que segons Domvrovskis, ha començat a donar fruits. El març passat, per exemple, les dues parts van acordar suspendre els seus aranzels pels subsidis il·legals a Boeing i Airbus durant un període de quatre mesos mentre negocien una solució.