Previsions

L’atur a l’eurozona no tornarà a nivells pre-Covid abans del 2023, segons el BCE

  • L’economista en cap del BCE, Philip Lane, adverteix que els governs europeus necessitaran sanejar els seus comptes quan la recuperació s’hagi consolidat

L’atur a l’eurozona no tornarà a nivells pre-Covid abans del 2023, segons el BCE
1
Es llegeix en minuts

L’economia de l’eurozona recuperarà el nivell anterior a la pandèmia de Covid-19 l’any vinent, tot i que l’atur només tornarà a una situació semblant a la del 2019 el 2023, segons ha assenyalat l’economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane. «La zona de l’euro només tornaria al nivell de PIB del 2019 al voltant d’aquesta època l’any vinent. Per al mercat laboral, creiem que l’atur només tornarà als seus nivells del 2019 el 2023», ha assenyalat Lane en una entrevista amb el diari ‘Le Monde’.

En aquest sentit, l’economista irlandès ha remarcat la necessitat de realitzar «un esforç sostingut» per part de les autoritats fiscals i monetàries per recolzar la recuperació. En qualsevol cas, l’executiu del BCE ha reconegut que «el món no serà el mateix després de la pandèmia», ja que tindran lloc canvis estructurals amb perdedors i guanyadors, assenyalant que els efectes de la pandèmia s’han concentrat molt en sectors com l’hostaleria i els viatges, que es veuran molt pertorbats durant molt temps.

Notícies relacionades

«Continua sent important que tots reconeguin que la recuperació no serà un procés súper ràpid. Requerirà un recolzament fiscal i monetari sostingut», ha advertit Lane. No obstant, l’economista en cap del BCE ha assenyalat que el nivell de deute sobirà no representa una font de preocupació i els inversors no estan exigint primes de risc més altes, tot i que ha recordat que els governs necessitaran sanejar els seus comptes quan la recuperació s’hagi consolidat fermament.

D’aquesta manera, l’irlandès ha advertit que el principal risc financer té a veure amb la situació de les empreses, ja que moltes han perdut ingressos i sobreviscut únicament gràcies al recolzament fiscal, i per això caldrà garantir que l’eliminació gradual d’aquestes ajudes no sigui tan ràpida ni tan severa com perquè les empreses es vegin innecessàriament empeses a la insolvència.