Banc dolent

Echegoyen dimiteix com a president de la Sareb després de set anys en el càrrec

  • El consell proposarà com a successor l’actual conseller delegat, Javier García del Río

Echegoyen dimiteix com a president de la Sareb després de set anys en el càrrec
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president de la Sareb, Jaime Echegoyen, ha dimitit del seu càrrec després de set anys al lloc. Segons el banc dolent, l’executiu ha anunciat aquest divendres al consell d’administració de l’entitat el seu «desig de renunciar al càrrec per motius personals». L’òrgan d’administració ha decidit proposar com a nou president l’actual conseller delegat, Javier García del Río, que es va incorporar a la companyia el febrer de l’any passat. Echegoyen, que no cobrarà indemnització, es mantindrà al lloc fins que la junta d’accionistes ratifiqui el nomenament del seu successor a finals del mes de maig i el lloc de conseller delegat quedarà amortitzat.

La renúncia de l’executiu es produeix unes setmanes després que Eurostat, l’oficina estadística comunitària, hagi obligat Espanya a incloure la Sareb dins del sector públic. Això ha elevat el deute públic en uns 34.000 milions d’euros i ha provocat que la partida d’ajudes financeres del dèficit del 2020 s’elevi a 9.878 milions. Com a conseqüència d’això, el Govern està negociant amb els altres accionistes de la firma, principalment bancs, prendre el control total de la companyia, de la qual l’Estat és el primer accionista però amb una participació del 45,9%, segons va avançar fa uns dies ‘El Confidencial’.

Amb tot, Echegoyen ja havia transmès la seva intenció d’anar-se’n fa temps, si bé el relleu es va retardar per la pandèmia, segons algunes fonts. La Sareb ha centrat la seva activitat en els últims temps en el fet de quedar-se amb els actius immobiliaris que constituïen la garantia dels crèdits que va rebre, per la qual cosa que cada vegada té més immobles i menys préstecs. Echegoyen té més experiència en el sector financer, mentre que García del Río és especialista de l’immobiliari.

La societat que va rebre els actius immobiliaris tòxics de les entitats financeres rescatades en l’anterior crisi acumula pèrdues en tots els seus anys de vida, si bé no és responsabilitat directa d’Echegoyen: el pecat original està en com va ser constituïda pel Govern de Rajoy, quan ell no estava encara en la firma. En el seu naixement, l’Executiu del PP va assegurar que la Sareb no costaria cap euro als contribuents i tindria una rendibilitat mitja anual del 13%. Des del principi es va demostrar que era fals.

El problema principal és que els més de 200.000 actius que va rebre es van valorar per Oliver Wyman a un preu excessiu, cosa que va beneficiar els bancs nacionalitzats, ja que va evitar provocar-los un forat patrimonial encara més gran del que ja patien, però ha perjudicat el banc dolent, que no ha pogut vendre els seus crèdits i immobles a preus de mercat per evitar patir pèrdues encara més grans. L’actual Govern, de fet, ha obert la porta a ampliar la seva vida més enllà del tancament el 2027 per evitar que la factura per als comptes públics augmenti encara més. 

Agraïments

Echegoyen, exconseller delegat de Bankinter (2002-2010) i Barclays a Espanya i Portugal (2011-2013) va arribar a la Sareb el març del 2014 com a conseller delegat i sota la presidència de Belén Romana, exalt càrrec de l’àrea econòmica del Govern d’Aznar impulsada al càrrec pel llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos. El mandat de Romana no va estar exempt de tensions, com la provocada per la dimissió del seu número dos, Walter de Luna, amb qui mantenia diferències. Finalment va dimitir el gener del 2015, moment en què va ser substituïda per Echegoyen.

«Sota el seu mandat, la Sareb ha abordat un procés de transformació de la seva cartera mitjançant iniciatives de creació de valor, com la promoció immobiliària i l’acabament d’obres aturades. A més, ha desenvolupat estratègia d’acords amb l’Administració per impulsar la vivenda social, amb un parc compromès que arriba a les 15.000 unitats», ha assegurat la firma en un comunicat. «La Sareb va néixer amb un mandat tremendament desafiador, però amb el recolzament de tots, especialment els accionistes, consellers i empleats de la companyia, hem aconseguit sanejar el sector financer, reactivar el sector immobiliari i revaloritzar una cartera que atresora enormes pèrdues latents», ha afirmat Echegoyen.

El consell, ha afirmat la Sareb, ha agraït de forma unànime a l’executiu «la dedicació, el compromís i l’honestedat» amb el qual ha realitzat la seva feina durant aquests anys, «que ha permès a la companyia avançar en el seu mandat d’una manera responsable, contribuint a la reactivació del sector immobiliari i aportant una part de la seva cartera per a iniciatives socials». A més, ha destacat que la seva tasca «suposava grans desafiaments, demandes exigents i un intens treball, que ha desenvolupat, amb un enorme dedicació i compromís, que ha donat com a resultat grans assoliments i satisfaccions, permetent a la Sareb exercir un paper crucial per recuperar la confiança després de la crisi».

Notícies relacionades

En els seus vuit anys de vida, la Sareb ha obtingut uns ingressos de gairebé 28.000 milions d’euros amb la gestió dels préstecs morosos i la venda d’uns 120.000 immobles. La cartera que li va ser traspassada s’ha reduït en un 40% i el deute emès amb aval de l’Estat per pagar els actius en un 31%. Les entitats cedents han rebut directament des de la Sareb el pagament de gairebé 2.800 milions d’euros.

García del Río es va incorporar a la companyia el febrer del 2020 i mesos més tard va ser nomenat conseller delegat. Enginyer industrial, després d’iniciar la seva carrera en el sector aeronàutic i la consultoria, va ser director general de Solvia i subdirector general del Sabadell, entitat a la qual es va incorporar des de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM).