Estudi de CIM Tax i Laborde Marcet

El sector residencial empeny la recuperació de les vendes immobiliàries

Els inversors poden esperar rendibilitats d’entre el 3% i el 8,5%

La inversió empresarial té més beneficis fiscals que les privades

El sector residencial empeny la recuperació de les vendes immobiliàries
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els actius immobiliaris residencials seran els primers a recuperar-se de la crisi pandèmica gràcies a la reactivació del consum i la recuperació gradual de la demanda de vivenda per part d’estrangers. És una de la conclusions d’un estudi realitzat pel despatx jurídic CIM Tax & Legal i la consultora Laborde Marcet sobre el sector immobiliari en els últims mesos. Aquests especialistes reivindiquen l’interès de l’immoble com a instrument d’inversió, amb una rendibilitat d’entre el 3% i el 6%. Segons l’informe, «la ubicació ha passat a ser prioritària per sobre de la superfície, i per això els eixos comercials secundaris han sigut els més afectats per la crisi i és on s’estan produint les baixades de preus més grans. Les zones ‘prime’ s’han enfortit, amb rendes de 150-300 euros/m2 al mes a les principals artèries de Barcelona, Madrid, Bilbao, Sevilla o Palma».

CIM Tax & Legal ha criticat la llei catalana de regulació dels lloguers. Emma S. Corretger, advocada, sòcia i economista del despatx, preveu que «el Constitucional deixi sense efecte les limitacions dels lloguers» i recorda que l’ús d’índexs de referència és admissible «únicament a efectes informatius i com a criteris orientadors» perquè llogater i arrendatari coneguin la realitat del mercat.

Hotels en venda

L’anàlisi d’aquests experts apunta que les empreses han reduït un 30% la superfície de les seves oficines per l’auge del teletreball, una tendència que progressivament sembla estar revertint al treball presencial o a models híbrids. D’altra banda, l’interès per la compra d’hotels a Espanya s’ha mantingut, tot i que amb un perfil més oportunista: Barcelona, Madrid, Marbella, Màlaga, Palma, Bilbao o Sant Sebastià registren en aquests moments forta demanda amb interès de fons d’inversió i ‘family offices’ tant en zones urbanes com en destinacions vacacionals. El producte més buscat és un hotel a partir de 80 habitacions per un preu d’entre 200.000 i 600.000 euros per habitació, depenent de la seva ubicació, cosa que significa que el preu total de l’operació oscil·la entre els 15 i els 50 milions d’euros.

Gerard Marcet, soci fundador de Laborde Marcet, ha remarcat que «la prioritat de gran part dels inversors és minimitzar el risc i apostar pels actius més estables amb una rendibilitat d’entre el 3% i el 6% sense comptar amb l’efecte del palanquejament financer, que pot elevar la rendibilitat fins al 8,5%». Un altre punt que causa debat en la fiscalitat de les inversions immobiliàries és la creació d’un nou tram en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), en el tipus de gravamen aplicable a la base general (per a aquells amb una base liquidable superior als 300.000 euros) i en la base de l’estalvi (superior als 200.000 euros), amb la incògnita de dilucidar el seu possible impacte en la inversió immobiliària. «Hauria de tenir un impacte molt limitat per als inversors en renda immobiliària, ja que afecta un percentatge mínim de contribuents», considera Carlos Muñoz, advocat i soci director de CIM Tax & Legal.

Benefici fiscal per a les empreses

Notícies relacionades

Malgrat les dificultats que podrien tenir els inversors en aquests moments, els advocats de CIM Tax & Legal assenyalen que hi ha beneficis fiscals en la inversió en vivenda amb l’objectiu de llogar, si aquesta inversió es fa a través d’una societat en comptes d’una persona física. En primer lloc, el Règim Especial d’Arrendament de Vivendes de l’Impost sobre Societats estableix una bonificació del 85% en les rendes del lloguer. «A la pràctica, s’està reduint l’impost d’un 25% a només un 3,75%», ha assegurat Corretger. A més, segons explica l’especialista, també s’han de tenir en compte els beneficis fiscals que s’atorguen a les empreses familiars amb l’objectiu que perdurin en el temps.

L’informe també assenyala que la pandèmia ha obert una finestra d’oportunitat, amb preus més competitius per als inversors del mercat immobiliari, que han tancat operacions a grans ciutats espanyoles, sobretot a Barcelona i Madrid, per imports d’entre 500.000 euros i 10 milions d’euros, tant en compravenda de locals comercials com edificis en zones ‘prime’. L’emergència sanitària ha fet també que la ubicació guanyi pes en detriment de la superfície, i per això els eixos comercials secundaris han sigut els més afectats per la crisi i és on s’estan produint les baixades de preus més grans. En canvi, les zones ‘prime’ s’han enfortit, amb rendes de 150-300 euros el metre quadrat al mes a les principals artèries de Barcelona, Madrid, Bilbao, Sevilla o Palma.