Turisme

¿Per què no hi ha grans projectes amb fons europeus per al turisme?

  • Exceltur advoca per un gran projecte tractor per revitalitzar les destinacions de ‘Sol i Platja’ madures

  • El pla de recuperació inclou 3.400 milions d’euros per al turisme, però cap macroprojecte

undefined11427980 barcelona 25 09 2009 edificios de la diagonal y alrededores 200515134958

undefined11427980 barcelona 25 09 2009 edificios de la diagonal y alrededores 200515134958 / CESC GIRALT

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Paradògicament, el sector més afectat per la crisi del coronavirus, no és el més beneficiat pels fons europeus que arribaran de Brussel·les per a la recuperació econòmica del país. O almenys així ho creu Exceltur. El ‘lobby’ turístic ha criticat que en el projecte del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va presentar el president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats la setmana passada no s’inclogui cap gran projecte estratègic (denominats PERTES en l’argot dels fons europeus) sobre turisme

«Ens sorprèn que davant la primera ocasió de dotació de recursos important no s’hagi inclòs cap PERTE per al turisme», ha criticat el vicepresident de l’associació, José Luis Zoreda, en roda de premsa. En el document del Govern s’especifica que s’han identificat «a títol preliminar sis possibles projectes estratègics» a partir de la informació proporcionada pels plans de les comunitats autònomes i les diferents manifestacions d’interès de les empreses que van des del cotxe elèctric fins a la salut, però ni rastre del sector turístic i les seves activitats veïnes. Tot i que es deixa en la seva redacció la porta oberta a noves incorporacions.  

En aquest sentit, Exceltur posa l’accent en la creació d’un gran projecte tractor que abordi la reconversió de les destinacions de ‘Sol i Platja’ madures, com són Adeje, Calvià o Lloret de Mar, als quals denomina «les grans fàbriques del turisme», però que «estan perdent competitivitat i atractiu» i suposen el 8,7% del PIB de tot Espanya. Zoreda ha reconegut que el ‘lobby’ està «treballant» en aquesta direcció per aconseguir un macroprojecte de fons europeus per al sector. Segons el vicepresident de l’associació, aquesta setmana tindran «reunions» amb l’Executiu en les quals li presentaran una proposta per abordar aquestes millores amb ajudes dels fons europeus. 

Notícies relacionades

A més, el representant del ‘lobby’ ha recordat la proposta de grans hoteleres com Meliá, Barceló, NH, RIU, Iberostar, Palladium o Room Mate, enviada al Govern en una de les seves manifestacions d’interès. Per primera vegada es van unir més de 70 companyies del sector per plantejar al Govern un gran projecte tractor amb què mobilitzar 5.800 milions d’euros, vinculat als fons europeus, i amb el qual es pretén «redefinir» la cadena de valor del sector turístic sota el paraigua de la sostenibilitat i la digitalització. Entre les mesures específiques plantejades apareixien el desenvolupament d’hotels «intel·ligents» o la revitalització d’aquestes zones turístiques pioneres ja madures. 

A falta de novetats, el text del pla inclou una previsió d’ajudes de 3.400 milions d’euros per al turisme que conforma el catorzè dels 30 blocs d’inversions i reformes esbossats pel Govern. Segons el document, el pla aborda la modernització del sector turístic espanyol cap a la sostenibilitat, la transformació digital de les destinacions i empreses, la diversificació en els arxipèlags. A més, es preveuen actuacions especials en l’àmbit de la competitivitat, a través del desenvolupament de productes turístics, de l’eficiència energètica i l’economia circular en el sector, mitjançant inversions en el manteniment i rehabilitació del patrimoni històric d’ús turístic i en la millora de zones comercials amb impacte sobre l’activitat turística, que permetin augmentar la competitivitat.

Grans projectes inclosos en el Pla de Recuperació

Temes:

Turisme