Confirmació de l’INE

L’IPC va escalar al març a l’1,3%, l’augment més gran en gairebé dos anys, per la llum i la gasolina

Amb aquest repunt, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa gairebé dos anys

2
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 1% al març en relació amb el mes anterior i va situar la taxa interanual en l’1,3%, gairebé 1,5 punts per sobre de la del febrer (0,0%), segons les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirmen les avançades a finals del mes passat.

Amb aquest repunt, amb el qual l’IPC anual encadena la tercera taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa gairebé dos anys. De fet, no s’arribava a una taxa d’IPC tan elevada des de l’abril del 2019, quan es va situar en l’1,5%.

Així mateix, la taxa interanual de la inflació no registrava una pujada de cop tan voluminosa (d’1,3 punts) des de finals del 2016, quan va passar de l’1,6% el desembre d’aquell any al 3% el gener del 2017.

L’estabilitat de la telefonia

Al fort increment dels preus al març hi ha contribuït, principalment, l’encariment de l’electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubricants per al transport personal, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar el març del 2020.

Per contra, l’INE destaca l’estabilitat dels preus en els serveis de telefonia i fax registrada al març, cosa que va provocar que el grup de telecomunicacions reduís la taxa interanual gairebé 1,5 punts, fins el –4,9%.

També va baixar la taxa interanual d’aliments i begudes no alcohòliques, dues dècimes, fins a l’1,4%, per l’abaratiment del peix i el marisc.

En taxa mensual (març sobre febrer), l’IPC es va disparar un 1%, el repunt mensual més alt des de l’octubre del 2019, impulsat per l’encariment de la llum, dels carburants i del vestit i el calçat per l’inici de la temporada primavera-estiu.

Aliments i begudes no alcohòliques

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va situar al març en el 0,3%, la mateixa taxa que al febrer i un punt per sota de la taxa general.

El tercer mes del 2021, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en l’1,2%, gairebé 1,5 punts més que el mes anterior. En taxa mensual, l’IPCA va pujar un 1,9%.

Notícies relacionades

Des del mes de gener passat, l’IPC inclou les noves ponderacions que ha assignat l’INE a la cistella de la compra per adaptar aquest indicador durant aquest any als nous hàbits de consum derivats de la pandèmia.

D’aquesta manera, el grup que més pes ha guanyat a la cistella de la compra és el dels aliments i begudes no alcohòliques. Perden pes, per contra, el vestit i el calçat, el transport, l’oci i la cultura i hotels, cafès i restaurants, entre d’altres.

Els preus van augmentar un 1,3% al març a Catalunya