tributació

El Govern començarà la reforma fiscal per societats, patrimoni i successions

La ministra d’Hisenda presenta la comissió d’experts que proposaran canvis en la fiscalitat

2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha presentat aquest dilluns el Comitè de Persones Expertes per a la Reforma Fiscal, el primer pas per a la reforma fiscal que la també portaveu del Govern vol iniciar amb la modificació dels impostos que graven els beneficis empresarials i la riquesa.

El Comitè, format per 17 professors i catedràtics experts en dret tributari, economia i hisenda, té l’encàrrec d’elaborar un Llibre Blanc sobre la Reforma Tributària, que haurà de presentar-se abans del 28 de febrer del 2022.

No obstant, Montero ha instat els experts a traslladar les seves primeres conclusions a mesura que avancin els treballs, amb l’objectiu d’incorporar-les als Pressupostos del 2022 i a la reforma del finançament autonòmic, un dels seus objectius prioritaris.

D’aquesta manera, a mesura que el Comitè «vagi aportant totes aquelles qüestions que cregui que poden ser d’interès», el Govern «en prendrà nota», les sotmetrà a discussió i estudiarà la seva possible posada en marxa si ho permet el moment econòmic.

Aquestes primeres aportacions «formaran part de l’anàlisi política perquè la implementació sigui el més ràpida possible», ha defensat, «sempre escoltant el sector econòmic».

Entre els aspectes que podrien formar part d’aquests primers passos de la reforma fiscal figura l’impost de societats, que actualment té «baix rendiment» i la modificació dels quals es troba sotmesa a debat en àmbit internacional després de la proposta nord-americana de fixar un tipus mínim a tot el món.

Canvis propis

«Cada vegada més països» aposten per un acord per a l’impost de societats, ha assenyalat Montero, que no obstant ha advertit que si no es produeixen avenços el Govern d’Espanya aprovarà els seus propis canvis com ja va fer amb l’impost digital.

Altres figures tributàries que, segons el seu parer, s’haurien de modificar en una primera fase són les «vinculades a la riquesa», com els impostos de patrimoni i successions i donacions, per evitar que la descentralització «deixi buits» alguns impostos.

El Llibre Blanc sobre la Reforma Tributària consistirà en una anàlisi de tot el sistema tributari, tant des d’un punt de vista econòmic com d’equitat, amb atenció a les tendències internacionals en qüestions com la fiscalitat verda o la digital.

Notícies relacionades

El president del Comitè, el catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la Universitat Rey Juan Carlos Jesús Ruiz-Huerta, ha destacat que la seva tasca consistirà tant a fer un diagnòstic de la situació com de «proposar alternatives viables de reforma».

El Comitè està format, a més, per un secretari –el director general de l’Institut d’Estudis Fiscals, Alain Cuenca– i 15 vocals: Fran Adame, Antonio Agulló, Olga Cantó, Laura de Pablos, Santiago Díaz de Sarralde, Xavier Labandeira, Santiago Lago, Guillem López Casasnovas, Julio López Laborda, David López Rodríguez, Carlos Monasterio, Saturnina Moreno, Violeta Ruiz-Almendral, María Teresa Soler i Marta Villar.