Mesures per la pandèmia

El Govern es planteja transferir més diners a les autonomies perquè ajudin les empreses

  • Economia té la intenció d’aprovar el pla dels 11.000 milions en un dels dos pròxims Consells de Ministres

  • L’Executiu debat si traspassar a les comunitats part dels fons o concedir ell sol els recolzaments

  • També està pendent decidir si només es reforçarà la solvència de les companyies o es cobriran part dels seus costos fixos

El Govern es planteja transferir més diners a les autonomies perquè ajudin les empreses
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

El Govern té pràcticament ultimat, a falta d’alguns serrells, els aspectes tècnics del pla d’11.000 milions d’euros per recolzar empreses en dificultats per la pandèmia que Pedro Sánchez va anunciar la setmana passada. La intenció de l’Executiu és aprovar-ho en el Consell de Ministres del pròxim dimarts 9 o com molt tard en el del següent, el dimarts 16, tret de retard mai descartable. El projecte, així, està pendent que es prenguin certes decisions polítiques, la més important de les quals és si es transferiran part dels fons a les comunitats autònomes perquè aquestes al seu torn els destinin a injectar ajudes directes a pimes i autònoms, o si serà només l’Estat el que concedeixi totes els ajudes, segons han confirmat diverses fonts a EL PERIÓDICO.

La patronal Foment del Treball, que presideix Josep Sánchez Llibre, va urgir aquest dimecres el Govern a concretar al més aviat possible el fons d’11.000 milions en ajudes anunciat per Sánchez.

Autonomies

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, insisteix en les últimes setmanes que les autonomies són les que estan millor situades per donar ajudes directes perquè coneixen millor l’efecte que les seves diferents i dispars mesures sanitàries de contenció de la pandèmia han tingut en les empreses de la seva zona. En aquesta línia, ha destacat que les autonomies «han presentat plans» per concedir nous recolzaments a les seves companyies per valor d’uns 2.000 milions, que formen part dels 8.000 milions que els transferirà aquest any l’Executiu amb càrrec al fons europeu React-EU.

En una entrevista a la Cadena SER la nit d’aquest dimarts, Calviño va deixar entreveure que és partidària de transferir més recursos a les autonomies perquè concedeixin ajudes: «Estem treballant en un conjunt d’instruments per respondre a les necessitats de cadascuna de les empreses. I per a algunes pot ser que aquesta injecció, aquesta ajuda que s’està donant per part de les comunitats autònomes, sigui suficient; en altres territoris pot ser necessari que l’Estat complementi o reforci aquesta acció de les comunitats autònomes; per a altres empreses poden ser injeccions de capital el que sigui necessari; i per a altres, una reestructuració (del deute creditici) juntament amb el sector bancari».

Capital o costos

Una altra de les grans decisions polítiques que encara ha d’adoptar l’Executiu és si les ajudes directes seran només de capital per reforçar la solvència de les empreses o també es cobriran part dels costos fixos de les companyies, com va proposar Unides Podem a mitjans de febrer i defensen ministeris com el de Treball. També s’estudia la «possibilitat d’algun tipus de mesura fiscal», segons va avançar dimarts la ministra María Jesús Montero, si bé fonts governamentals apunten que no serien incentius sinó iniciatives de gestió, com ajornaments o similars, i que en cas d’aprovar-se tindran un abast limitat

Dimecres de la setmana passada, el president del Govern ja va avançar que es recolzarà especialment les firmes del «sector turístic, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç, entre d’altres», amb la qual cosa no és descartable que els nous ajuts directes tinguin algun tipus de component d’assignació sectorial. Calviño, per la seva part, va destacar que són especialment necessàries en alguns «territoris», de manera que és possible que els criteris de repartiment beneficiïn les comunitats que s’han vist més afectades per la composició del seu teixit productiu (com les illes) i per haver aprovat restriccions sanitàries més severes. En el repartiment dels fons React-EU ja es va tenir en compte aquests factors. 

Reestructuració de crèdits

Notícies relacionades

L’altra gran pota del pla, en negociació amb la banca, és la creació d’un marc de reestructuració dels crèdits de les empreses (els avalats per l’ICO i està en debat si també la resta), que s’articularà a través d’un codi de bones pràctiques que assumiran les entitats i en el qual les quitacions en el deute seran finalment limitades i utilitzades com a últim recurs, segons va avançar aquest diari. Part dels 11.000 milions es destinaran a finançar la conversió d’alguns dels esmentats crèdits en instruments de capital com a via per reforçar la solvència de les empreses. Conjuntament amb el pla, tot apunta que el Govern aprovarà l’ampliació de la moratòria dels concursos de creditors forçosos més enllà del 14 de març, com també va avançar aquest diari.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha tornat a apostar aquest dimecres per les ajudes directes, com està fent des de fa mesos, mentre que ha admès que cal «dedicar un temps» a determinar quines empreses són viables i poden rebre ajudes i quines són inviables o ‘zombis’ i no les han de percebre. Foment del Treball, per la seva part, ha alertat del repunt del deute en les empreses i ha urgit el Govern a concretar els 11.000 milions en ajudes.