AJUTS DEL GOVERN PER LA COVID-19

València avança el Govern en el reforç de les pimes

  • La Generalitat Valenciana ja té un programa per transformar deute d’empreses en capital

  • La comunitat autònoma finança la seva actuació amb fons europeus

València avança el Govern en el reforç de les pimes
5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El nou paquet d’ajuts d’11.000 milions d’euros per a pimes i autònoms anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, se centrarà sobretot en els sectors del turisme, l’hostaleria i la restauració i inclourà dos fons: un per a quitacions de deute i un altre per recapitalitzar pimes, en forma d’ajudes directes, segons fonts de l’Executiu. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, està ultimant els detalls de les noves línies d’ajudes, però encara es desconeix la seva concreció.

Sobre la taula hi ha la possibilitat de convertir crèdits de les empreses en capital (crèdits participatius). Mentre es concreta aquesta via d’injecció de capital a les pimes, la Generalitat de València ja ha fet alguns passos que poden servir de referència respecte de les imminents mesures que ultima Nadia Calviño. En un recent fòrum organitzat per Cepyme, el director general de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, va explicar quins són els pilars del model d’ajudes per a pimes dissenyat per aquest govern autonòmic que inclou ajudes directes, crèdits bonificats i la recapitalització d’empreses viables per la via de préstecs participatius.

El crèdit participatiu és una manera de transformar deute empresarial que no és sostenible en un moment donat en capital el repagament del qual depèn de la millora futura de resultats d’aquesta companyia. El principal avantatge per a l’empresa és que al convertir-se en capital, aquest préstec de difícil (o impossible) devolució deixa de computar com a deute i passa a reforçar la solvència d’aquesta companyia en possible causa de dissolució. De fet, és l’esquema que està aplicant el Govern en el fons de rescat de grans empreses al qual ja s’ha acollit Air Europa.

Notícies relacionades

Aquests són els cinc pilars del model valencià d’ajudes a les pimes, als quals es preveu aplicar 100 milions d’euros del fons europeu React-EU que el Govern ha transferit a les comunitats autònomes.

Ajudes directes

Aquest programa inclou entrega directa de quantitats a pimes del sector ‘Horeca’ (Hostaleria, restauració i cafeteries) i de similars de 600 euros per treballador fins a un màxim de 12.000 euros.

També hi ha ajudes directes a microempreses canalitzades per ajuntaments i diputacions amb un tram fix de 2.000 euros més 200 per treballador, fins a un màxim de 4.000 euros per empresa.

Els autònoms poden percebre un complement de fins a 300 euros en la seva prestació i hi ha mesures específiques per als sectors de transport regional i taxi, oci nocturn i artesania

Préstecs bonificats

Aquesta acció també està focalitzada en el sector Horeca i activitats connexes. Està destinada a empreses amb una qualificació mínima ‘B’ del seu deute (probabilitat d’incompliment de fins a un 6%). Permet atorgar crèdits de fins a dos milions d’euros, amb un tram no reemborsable de fins al 30% de la quantitat sota condició de mantenir l’operació al corrent de pagament.

El tipus d’interès és del 0,5% per a operacions inferiors a un milió. Se situa entre el 2% i el 5% per a les d’entre un i dos milions, amb un objectiu d’«autoselecció» que, segons Illueca es resumeix en el fet «que només ho sol·liciti qui realment ho necessiti i sàpiga que la seva empresa tornarà a ser rendible quan s’aixequin les restriccions».


Programa de préstecs participatius


Aquest programa té per objectiu reforçar el capital de les companyies Horeca reposant les pèrdues acumulades el 2020 i el 2021 en sectors especialment afectats per la crisi, com l’hostaleria, la restauració, les cafeteries i sectors connexos.

La Generalitat valenciana preveu aprovar aquell divendres aquest programa que només serà accessible per a empreses en dificultats, però rendibles, amb resultat operatiu (ebitda) positiu el 2018 i el 2019 i el nivell de deute actual del qual sigui inferior a 15 vegades l’ebitda d’aquells dos anys.

Sota aquest programa l’Institut Valencià de Finances podrà reposar fons en les empreses, fins a una quantitat màxima equivalent a la suma de les pèrdues del 2020 i el 2021 (amb el 10% de l’actiu net del 2019 com a límit) i mai per una quantitat superior a 800.000 euros. El préstec participatiu comporta un tram no reemborsable d’entre el 8% i el 30%.

«A canvi, exigim al banc a qui deixarem un client més robust a llarg termini que mantingui les línies obertes de liquiditat per a aquesta empresa per un import mínim equivalent al 40% de la quantitat que hagi aportat l’Institut, amb aval públic, si és necessari», segons Illueca. A més, al banc se li demanarà una reestructuració del deute si amb el préstec participatiu atorgat per la Generalitat no n’hi ha prou per cobrir els venciments del 2021.

El tipus d’interès aplicable de nou respon al criteri d’«autoselecció», i serà d’entre el 3% i el 5% segons els casos, amb un termini de 15 anys que inclou una carència de fins a 24 mesos.

L’IVF estima que aquest programa pot ser aplicable a entre 420 i 560 empreses.

Aquest programa reforça el de crèdits participatius que ja estava deixant la Generalitat Valenciana des del mes d’abril. «L’experiència ens demostra que la mitjana el préstec necessari és d’uns 80.000 euros, del qual el 20% no és reemborsable si l’empresa compleix amb els seus compromisos», explica Illueca.

Fons de reestructuració de deute

La transformació de deute en un crèdit participatiu no només és una actuació possible de l’Institut Valencià de Finances (punt 3). A més, l’IVF ha constituït un fons publicoprivat de reestructuració de deute per un total de 60 milions d’euros, dels quals 25 milions són públics i la resta ha sigut aportada per una gestora privada guanyadora del concurs licitat per la Generalitat.

Aquest fons podrà convertir en crèdits participatius deute no sostenible d’empreses viables sense la limitació sectorial i d’import que regeix per a l’l’IVF (que se cenyeix al sector Horeca i per un màxim de 800.000 euros). En aquest cas, es preveuen actuacions individuals a partir de dos milions d’euros

.

Fons de creixement empresarial

El cinquè pilar de l’esquema valencià d’ajuda a les pimes es completa amb l’anomenat ‘Fons de creixement empresarial’, de capital publicoprivat, per finançar projectes d’inversió de companyies amb crèdits en l’entorn dels 10 milions d’euros.