Compareixença al Congrés

Sánchez anuncia 11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms

  • El pla inclou un fons per a quitacions i un altre per a la recapitalització de les petites i mitjanes empreses

  • El president insisteix que el 70% de la població estarà vacunada a l’estiu i advoca per una recuperació «emocional»

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Amb les empreses, en especial les d’hostaleria, reclamant ajuts, i amb Podem pressionant el PSOE perquè aprovi mesures d’aquest tipus, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres un «paquet addicional» d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms. Durant la seva compareixença per retre comptes de l’estat d’alarma, el president del Govern ha tornat a demanar «unitat» a les forces polítiques, ha insistit que el 70% de la població espanyola estarà vacunada a l’estiu i ha vaticinat que «el final» de la pandèmia és «a prop». 

«És una quantitat important de recursos per afrontar el que tenim al davant, en sectors que eren competitius abans de la pandèmia, com el sector turístic, l’hostaleria i la restauració. Perquè puguin fer les inversions necessàries, contractar treballadors i afrontar amb plenitud de facultats la recuperació econòmica», ha dit el cap de l’Executiu. 

Segons fonts del Govern central, els destinataris principals dels ajuts seran pimes i autònoms. El disseny del pla va a càrrec de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que està tancant la negociació amb el Banc d’Espanya i els bancs. «El pla d’actuacions inclourà un fons per a quitacions i un altre per a la recapitalització de pimes», expliquen a l’Executiu. 

Crida d’unitat 

«Quan ens encaminem a la recta de sortida, vull fer una crida d’unitat a totes les forces d’aquesta Cambra. La societat està exhausta i espera humanitat i generositat de la política. La societat demana unitat», ha assenyalat Sánchez, que té unes esperances escasses d’aconseguir el suport del PP a les mesures contra la pandèmia. 

Notícies relacionades

Però el president és optimista sobre el futur immediat, marcat per les vacunes i els fons europeus. «La sortida és a prop. Som a la recta final», ha vaticinat. «La recuperació és una esperança ferma, compta amb uns mitjans econòmics sense precedents que la fan real. La recuperació econòmica ha de ser social, però també emocional. Perquè no només es veuran recuperades les butxaques i les arques públiques, sinó també els ànims de les persones», ha explicat. 

I les dades de contagis continuen baixant, amb la incidència acumulada se situa ara en 235 casos per 100.000 habitants, per sota del llindar de 250 que implica alerta màxima. «No podem baixar la guàrdia. Però hem aconseguit baixar la incidència en un 62% en els últims 14 dies. La situació continua sent greu, però la tendència és a la baixa, gràcies a les mesures preses. Es demostra que l’estat d’alarma i la cogovernança funcionen», ha conclòs el president.