Sector financer

Oliu rebutja quitacions generalitzades en els crèdits ICO

  • Defensa que la banca ha de poder analitzar cas per cas la viabilitat de les empreses amb problemes

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, al seu despatx a Barcelona.

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, al seu despatx a Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

El president del Bancc Sabadell, Josep Oliu, ha advertit aquest dimecres que «no té cap sentit plantejar quitacions» en el pagament dels crèdits ICO. En una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell, Oliu ha dit que no hi pot haver un «plantejament generalitzat» dictat des del Govern espanyol i que la banca ha de poder analitzar «cas per cas» la viabilitat de cada empresa. De fet, segons Oliu, plantejar propis generalitzats «seria advers». «Portaria a un incentiu de no pagar deutes, i seria injust amb tots els que no van entrar en les línies ICO», ha afirmat. El president del Sabadell ha dit que ara cal prioritzar les ajudes a la solvència i no a la liquiditat, fent-les «molt selectives». «Els crèdits s’han de pagar», ha insistit.

Coincidint amb les negociacions entre el Govern espanyol i la banca per la gestió del final de les moratòries i el venciment dels crèdits ICO, Oliu ha dit que aquest és «un dels grans temes» per al sector bancari, i va advertir que són els bancs els que han d’analitzar la situació de les empreses en dificultats. En aquest sentit, ha dit que els ajuts han de ser «molt selectius», per a determinats sectors, i gestionar-se a través de la via de capital en el cas de les empreses més grans i amb «subvencions degudament estructurades i focalitzades als sectors més afectats».

Empreses que no van accedir als ‘icos’

A més, va remarcar que una nova onada d’ajudes, ara dirigides a la solvència i no a la liquiditat, ha de poder incloure també les empreses que no van accedir a crèdits garantits per l’ICO. «No es pot discriminar negativament les empreses que van cobrir amb la seva pròpia liquiditat el pas de la pandèmia sense acudir a les garanties ICO», va dir Oliu. A més, ha demanat ser «selectiu» per evitar «problemes de contagi o crida» en el risc d’impagaments, així com «prudència».

Notícies relacionades

En tot cas, ha admès que faran falta solucions per a les empreses que, de manera «injusta i aleatòria els ha tocat rebre» però que tenen viabilitat. «Si són viables, l’anàlisi correspon als bancs, que som els que tenim el coneixement», ha insistit, sobre el criteri per decidir qui ha de rebre les ajudes.

Durant la seva conferència, Oliu també s’ha referit al període de baixa rendibilitat del sector bancari, que s’allarga, i en la importància d’una bona gestió dels fons europeus per impulsar l’economia. En aquest sentit, va remarcar que els diners europeus han de tenir «capil·laritat» i arribar a les pimes 

Temes:

Banc Sabadell