Segons ATA

Els autònoms aplaudeixen l’anunci d’11.000 milions de Sánchez: «Arriba tard, però benvingut sigui»

  • Els autònoms han perdut de mitjana 21.000 euros després de gairebé un any de pandèmia, segons un informe d’ATA

Els autònoms aplaudeixen l’anunci d’11.000 milions de Sánchez: «Arriba tard, però benvingut sigui»
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’organització d’autònoms ATA ha aplaudit aquest dimecres l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, d’un fons d’11.000 milions d’euros per a ajudes a les pimes i als autònoms. «Benvingut l’anunci, arriba tard, però benvingut sigui», ha declarat aquest dimecres en roda de premsa el president d’ATA, Lorenzo Amor. La injecció d’ajuts directes ha sigut una demanda transversal de les organitzacions empresarials des de fa temps davant les pèrdues acumulades que arrossega el sector pels tancaments i la falta de demanda. Segons les estimacions realitzades per ATA, cada autònom ha perdut de mitjana 21.000 euros després de gairebé un any de pandèmia. Això, traduït al conjunt dels 3,2 milions d’afiliats al RETA, suma 70.000 milions.

«És necessari que es posin en marxa ajudes directes, ja anem tard. [...] Hi ha un esgotament psicològic, econòmic i financer» entre el col·lectiu d’autònoms, ha denunciat el president d’ATA. Segons les xifres del seu desè baròmetre presentat aquest dimecres, i elaborat a partir de 1.897 enquestes vàlides realitzades entre el 12 i el 20 de febrer, dos de cada tres autònoms estan operant actualment amb algun tipus de restricció. L’hostaleria, per exemple, és un ram amb àmplia presència d’aquest col·lectiu i que actualment opera amb una mà lligada a l’esquena en totes les comunitats autònomes. 

I, malgrat l’ajuda de cessament d’activitat per a autònoms (que cobreix uns 600.000 autònoms, de 3,2 milions en actiu) i la cobertura dels ertos, hi ha despeses que els negocis han de continuar sufragant, com «el lloguer, els subministraments o el rènting», segons ha enumerat el representant dels autònoms. Per a això, ATA, igual com ha fet Pimec o Foment a Catalunya, ha demanat una injecció urgent de diners públics. 

Tot i que no de qualsevol manera, ja que «no està la cosa per experimentar», ha afegit Amor. Des d’ATA rebutgen centrar els 11.000 milions anunciats per Sánchez en quitacions a crèdits ICO, ja que alerten que aquest plantejament exclouria molts autònoms que, malgrat arrossegar crèdits i altres obligacions, no tenen contractat un ICO. En aquest sentit, advoquen per una distribució més tendent a les subvencions; una línia que ha defensat Unides Podem al si del Govern. En aquest punt, ATA, vinculada a la patronal CEOE, coincideix amb la formació de Pablo Iglesias.

Sortir de la crisi: objectiu 2023

El desè baròmetre d’ATA reflecteix que les expectatives per deixar enrere la crisi de la Covid entre el col·lectiu d’autònoms es fixen com a horitzó el 2023. Concretament, un de cada tres espera haver recuperat o ampliat els seus balanços precoronavirus per a aquestes dates. Les previsions per a aquest 2021 no són optimistes, ja que més de la meitat dels autònoms (57,8%) preveuen que la seva activitat torni a caure aquest exercici.

Notícies relacionades

L’enquesta d’ATA constata que el grup de risc d’autònoms amb previsió de tancament immediat es manté, respecte a anteriors baròmetres, en la xifra de 300.000 treballadors. Aquests autònoms operen al caire del tancament, però aquest col·lectiu de risc persisteix estable i ni empitjora ni millora, quedant-se aproximadament al 10% del col·lectiu.

La crisi està tenint un impacte directe en els comptes dels negocis autònoms i la falta de demanda i la morositat són dos dels principals problemes que reflecteix l’estudi d’ATA. Una part d’aquells que tenen treballadors a càrrec estudien retallades de plantilla per a aquest 2021, concretament un de cada cinc autònoms amb empleats a càrrec preveu fer acomiadaments aquest any.