Fons de la Unió Europea

Les primeres convocatòries d’ajudes europees es publicaran en el segon trimestre

  • El Govern podrà concedir recolzament amb caràcter retroactiu a projectes adoptats des de l’1 de febrer del 2020

  • L’Executiu insisteix que presentarà el Pla de Recuperació a Brussel·les dins del primer trimestre

Les primeres convocatòries d’ajudes europees es publicaran en el segon trimestre
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern avança en els treballs del Pla de Recuperació amb l’objectiu de presentar-lo davant la Comissió Europea dins del primer trimestre de l’any –com ha avançat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño– i de començar a emetre licitacions i convocatòries d’ajudes europees en el segon trimestre, amb l’objectiu que «d’aquí a mig any, n’existeixi un bon número per poder executar el previst en el Pressupost de l’Estat d’aquest any».

Així ho ha detallat aquest dilluns el secretari general d’Afers Econòmics i G-20 del gabinet de Presidència del Govern, Manuel de la Rocha, durant la seva intervenció en una sessió informativa sobre fons europeus organitzada per l’APD. De la Rocha, a més, ha aclarit que les noves ajudes amb càrrec als 140.000 milions dels fons europeus assignats a Espanya per als sis pròxims anys podran atorgar-se, amb caràcter retroactiu, a projectes d’inversió formulats des de l’1 de febrer del 2020, abans de l’esclat de la pandèmia. Així ho permet el reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència aprovat recentment pel Parlament Europeu.

Mentre s’aprova el pla espanyol, el Govern ja està avançant en el disseny de convocatòries d’ajudes europees. Això s’està aconseguint en conversa permanent amb la Comissió Europea, segons De la Rocha, per tenir la garantia que després els diners europeus s’ajustaran a aquestes convocatòries.

Notícies relacionades

En tot cas, el secretari general va demanar «paciència» als agents econòmics ja que, tot i que va dir que Espanya és el país més avançat en la tramitació del pla que ha de donar accés als fons europeus, encara cal finalitzar-lo i té sis anys per a la seva execució. «Que ningú pensi que perquè a finals de febrer no tenen clar al cent per cent tots els temes es quedarà fora. El pla està arrencant», va dir De la Rocha. «Jo espero que moltes de les convocatòries comencin a sorgir ara. Si alguna empresa es queda sense presentar-se a les convocatòries d’aquest any per les raons que sigui, l’any que ve n’hi haurà més. Són sis anys i cada un tindrà el seu pressupost i aniran sortint noves convocatòries», ha avançat.

Autonomies i ajuntaments

En relació amb el paper de les comunitats autònomes, De la Rocha ha explicat que cada ministeri està avançant en els convenis marc que serviran perquè les autonomies puguin executar convocatòries d’ajudes públiques en l’àmbit de les seves competències, com vivenda, aigua, medi ambient, educació, comerç o ajudes a les pimes. L’objectiu és poder firmar-los en el primer semestre perquè es puguin transferir aquests fons al llarg del segon semestre, perquè siguin les autonomies les que facin les convocatòries. «Però el Govern no se’n pot desentendre –ha afegit el secretari general– i els convenis marcs aniran bastant marcats perquè nosaltres hem de retre comptes a Brussel·les sobre l’execució en temps i forma dels diners europeus. Segons ha avançat, l’Executiu també està buscant mecanismes perquè els grans ajuntaments puguin executar convocatòries directament.