Decisió sobre pràctiques financeres

El TJUE admet la segona qüestió prejudicial sobre l’IRPH

  • El tribunal de Luxemburg donarà resposta a les qüestions plantejades per la jutge d’Eivissa Carmen Robles

irph-corto

irph-corto

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha admès a tràmit una nova qüestió prejudicial sobre l’índex hipotecari IRPH plantejada per la magistrada titular del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Eivissa, Carmen Robles Zamora.

La magistrada ha plantejat al tribunal europeu un total de 16 qüestions prejudicials d’interpretació dels articles 3, 4, 5, 6 i 7 sobre la Directiva 93/12 CEE del Consell, de 5 d’abril, sobre clàusules abusives en contractes celebrats amb consumidors, i ha suspès el procediment que estava jutjat fins a la resolució de les esmentades qüestions elevades al tribunal de Luxemburg. En resum, la jutge demana al TJUE que aclareixi si les resolucions del Tribunal Suprem espanyol del mes d’octubre passat s’ajusten el dret europeu. El Suprem va determinar l’any passat en cinc resolucions de cassació que el fet que l’índex no es comercialitzés de manera transparent pels bancs implica que fos abusiu.

Notícies relacionades

Aquestes qüestions prejudicials se sumen a les sis presentades el mes de desembre passat pel titular del Jutjat 38 de Barcelona, Francisco González de Audicana, que va considerar que havien quedat sense aclarir. Audicana va preguntar a Luxemburg per què la publicació en el BOE de l’índex «salva totes les exigències de transparència quant al càlcul i composició de l’IRPH, incloent-hi l’obligació d’informar el consumidor», o si resulta contrari a dret europeu que, una vegada declarada clàusula que incorpora l’IRPH Cajas al contracte, el jutge ho substitueixi per IRPH Entitades, «tenint en compte que tots dos es determinen per idèntic i complex mètode de càlcul».

Després de conèixer que el TJUE ha admès a tràmit la segona qüestió prejudicial d’IRPH, La associació d’usuaris de la banca Asufin ha insistit que tots els procediments relacionats amb aquest índex han de ser suspesos cautelarment fins que el tribunal europeu no les resolgui.

Temes:

Hipoteques