Paradigma de política econòmica

Anton Costas defensa l’equitat com a clau per al creixement econòmic

El catedràtic d’economia considera que una societat sostenible i eficient econòmicament requereix un sector públic de la salut potent

Hiris i la patronal Farmaindustria apadrinen la publicació d’un llibre col·lectiu en què es reivindica el sector farmacèutic com estratègic per a la recuperació

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Anton Costas, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, considera que el debat de política econòmica que contraposa l’equitat i l’eficiència ha sigut superat i que la pandèmia ha suposat l’evidència clara que la inversió «equilibrada» entre el públic i el privat condueix a una economia més eficient i sostenible en el temps. És una de les tesis incloses al llibre ‘Innovació sanitària per sortir reforçats de la crisi de la Covid-19’, apadrinat per Hiris i la patronal Farmaindustria que ha sigut presentat aquest dijous. El llibre recull les aportacions d’un prestigiós grup d’experts en economia, investigació, clínica i indústria, referents, en cada una de les matèries que s’aborden al llibre.

En la presentació, Costas ha desgranat els elements clau d’un paradigma econòmic que ha anat guanyant força en els últims cinc anys i que amb la pandèmia s’ha convertit en ecosistema fonamental per entendre l’economia actual, més inclusiva i al·lèrgica a confrontacions conceptuals encartonades. Segons la seva opinió, s’ha produït una veritable «epifania» que arriba de les dades del Fons Monetari Internacional o de l’OCDE que evidencia que les estratègies de creixement econòmic basades a premiar i fomentar els interessos privats «són menys eficaces que les equilibrades i que destinen atenció especial als béns públics». La tradicional lluita conceptual entre polítiques que premien l’equitat i les que advoquen per l’eficiència han quedat desfasades, i en especial les polítiques seguides en els últims 40 anys de centrar-se en la iniciativa privada com a base del desenvolupament s’han demostrat les perdedores.

I d’aquesta reflexió econòmica es dedueix el principi bàsic per a Costas que per a una societat els costos de la no-salut de la població «són inassumibles». Un sistema sanitari públic potent és essencial per al bon funcionament de l’economia, conclou.

Notícies relacionades

Per a aquest economista, la pandèmia actual ha evidenciat debilitats clau per al sector de la salut i el farmacèutic. La principal deriva de la independència industrial i el model de desenvolupament econòmic. Segons la seva opinió, «la pandèmia ha deixat al descobert dèficits estratègics que afecten la sobirania econòmica i tecnològica necessària com a país». Creix el pensament que la producció de medicaments bàsics per a la població és estratègica i no té sentit que es produeixi a Àsia, ni des d’un punt de vista geoestratègic ni de sostenibilitat mediambiental. Anton Costas defensa a més que el sector de la salut és el més capaç de crear «bons llocs de treball», que ara com ara «és el gran problema d’Espanya».

Els fons europeus s’han convertit «en una palanca inesperada per a la recuperació econòmica», segons Costas, ja que permetran invertir en la modernització de sectors, i invertir en projectes innovadors en salut pública i serà «la clau fonamental del nostre futur».