Ocupació

El 2021 arrenca amb 1.064 acomiadaments via ero a Catalunya

  • El degoteig d’acomiadaments col·lectius, que va créixer durant el 2020, continua en l’inici d’aquest exercici

El 2021 arrenca amb 1.064 acomiadaments via ero a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 1.064 treballadors van ser acomiadats a Catalunya via ero durant el primer mes d’aquest 2021. El degoteig de cessaments col·lectius, que va créixer durant el 2020, continua aquest exercici i va sumant noms a la llista. Així ho constaten les dades del Departament de Treball de la Generalitat actualitzades aquest dimecres, que revelen que 33 empreses a Catalunya van formalitzar un expedient d’extinció.

Notícies relacionades

Firmes com ara U-Shin, especialitzada en la fabricació de components de l’automoció, van tancar aquest gener el seu expedient de regulació d’ocupació (ero). Els 72 empleats de la seva planta a Abrera, en procés de tancament, marxaran amb una indemnització de 45 dies per any treballat, segons va informar CCOO en un comunicat. D’altres, com els d’Axa Interpartner, estan en via de tancar l’expedient que els ha plantejat la seva empresa, que pretén acomiadar 54 empleats. O els 119 treballadors que encara conserva l’emblemàtica cadena de joguines Imaginarium a tot Espanya. La firma, en procés de concurs de creditors, ja arribava a la crisi de la Covid asfixiada pel deute i uns mals resultats empresarials. I les restriccions i el tancament de grans superfícies, a causa de les mesures sanitàries, ha sigut la punta per al seu tancament massiu. Segons expliquen fonts sindicals consultades, els seus treballadors no cobren des del gener.

Les estadístiques d’acomiadaments constaten la crisi que travessa gran part del teixit empresarial català. Aquest gener el Departament de Treball va deixar constància de 1.064 afectats per acomiadaments col·lectius, quan el gener de l’any passat només hi va haver 59 empleats acomiadats. Malgrat l’escalada de cessaments, de moment les companyies estan gestionant majorment els estralls de la pandèmia via suspensions. En plantes com les de Girbau, a Vic, els treballadors han aconseguit forçar l’empresa a retirar el seu expedient i apostar per aplicar un erto de tres mesos. A Catalunya, segons les últimes dades recopilades pel Ministeri de Treball, hi ha uns 171.000 treballadors afectats per un erto.