protecció social

Aquestes són les claus del nou complement de maternitat per a pensionistes

Aquestes són les claus del nou complement de maternitat per a pensionistes
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres els detalls del nou complement de maternitat per a pensionistes. Una reforma d’un plus en la prestació contributiva que fins ara cobraven 750.000 dones i que el Govern central ha reformat, amb la voluntat de beneficiar les pensionistes que venen de salaris més baixos. Aquest complement va ser creat el 2015 pel Govern del PP presidit per Mariano Rajoy amb l’objectiu de reduir la bretxa de gènere en l’import de les pensions, que perjudica les dones, així com per premiar la seva aportació demogràfica a la societat amb la tinença de fills. Aquestes són les claus del nou complement.

¿Qui el cobrarà?

Totes aquelles persones que hagin tingut un o més fills i accedeixin a partir d’ara a una pensió contributiva de jubilació, incapacitat permanent o viudetat. I tots aquells que estiguessin cobrant el ‘vell’ complement i es vegin beneficiats pel nou format. És a dir, aquells que ja estan cobrant el ‘vell’ complement de maternitat i passarien a cobrar menys es queden com estan. I si el nou model els beneficia, es passen a aquest.

El col·lectiu prioritari, no obstant, seran les dones, i els homes hauran d’acreditar determinats casos per poder ingressar-lo. El BOE és clar en el seu redactat: «El dret al complement per cada fill o filla es reconeixerà o mantindrà la dona sempre que no hi hagi sol·licitud i reconeixement del complement en favor de l’altre progenitor, i si aquest altre és també dona, es reconeixerà aquella que percebi pensions públiques la suma de les quals sigui de menys quantia».

¿A partir de quants fills es cobra?

A partir del primer fill, sigui biològic o adoptat. És una de les principals novetats que introdueix l’última reforma del Govern, ja que fins ara aquest complement només es cobrava a partir del segon descendent.

¿A quant ascendeix el complement?

El pensionista cobrarà 27,5 euros al mes (en 14 pagues) per cadascun dels fills que hagi tingut. Aquest import serà revisat anualment en la llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

¿Quan un home podrà accedir a aquest complement?

La nova reforma del Govern obre la porta al fet que els homes també puguin cobrar aquest complement. No obstant, això només serà possible en dos supòsits. Un home podrà reclamar aquest plus si s’ha quedat viudo i passa a cobrar una pensió de viudetat per la mort de l’altre progenitor. I ho farà en funció dels fills o filles que tinguin en comú, sempre que algun d’ells tingui dret a percebre una pensió d’orfandat.

Un home també podrà tenir dret a aquest complement si pot demostrar que la seva carrera laboral s’ha vist afectada per haver de cuidar els seus fills. Si ha tingut un o més fills abans del 1994, haurà de tenir més de 120 dies cotitzats entre els nou mesos anteriors al naixement de la criatura i els tres anys posteriors al seu naixement. I si els fills han nascut passat l’1 de gener del 1995, la Seguretat Social farà un còmput de les bases de cotització durant els dos anys posteriors al naixement. Si la suma és el 15% (o més) inferior a la mesura dels dos anys anteriors al naixement del fill, llavors el pare podrà accedir al complement.

¿Què passa si els dos progenitors són homes?

Si els dos pares són homes, un dels dos podrà cobrar aquest plus. No obstant, per a això s’han de donar les condicions de la pregunta anterior en el cas de tots dos. I el complement l’acabarà cobrant el que tingui dret a una pensió més baixa.

¿I si els dos progenitors són dones?

Notícies relacionades

La dona amb una pensió més baixa cobrarà per defecte el complement, sense haver d’adduir els requisits descrits per als homes. Si es jubila una abans que l’altra, una vegada estiguin les dues jubilades, la Seguretat Social determinarà quina de les dues té menys pensió i li abonarà el complement. L’altra es quedarà sense el dret al complement.

¿És per a tota la vida, aquest complement?

Depèn. El Govern ha justificat l’existència d’aquest complement per reduir la bretxa de gènere existent entre l’import mitjà que perceben els homes i les dones. I una vegada la bretxa entre l’import de la pensió contributiva que cobra un home de mitjana sigui el 5% inferior al d’una dona, aquest complement serà derogat.

Temes:

Pensions