política de vivenda

Unides Podem proposa destinar a vivenda social el 30% de les grans promocions

Ione Belarra afirma que la iniciativa augmentaria el parc públic en 140.000 o 150.000 pisos

ione-belarra

ione-belarra

2
Es llegeix en minuts

La Vicepresidència de Drets Socials, al capdavant de la qual hi ha Pablo Iglesias, proposa, en el marc de la nova llei de vivenda, que els grans propietaris d’immobles destinin el 30% de les seves vivendes a lloguer social, una mesura que ajudarà a posar fi a l’«emergència habitacional» a Espanya a l’augmentar en pocs mesos el parc públic entre 140.000 i 150.000 vivendes. L’Ajuntament de Barcelona ja té en marxa una iniciativa similar

Així ho ha indicat la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra, durant la seva compareixença en la comissió mixta per a la coordinació i seguiment de l’estratègia espanyola per arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Belarra ha argumentat que els Objectius de Desenvolupament Sostenible impliquen també protegir el dret a la vivenda, com recull l’article 47 de la Constitució, i per a això es necessita elaborar una llei estatal que «aturi una vegada per sempre la desprotecció que viu el conjunt de la ciutadania davant un sector immobiliari que genera cada any abundants beneficis».

«Necessitem una llei de vivenda que corresponsabilitzi el sector immobiliari, el sector privat, en la garantia del dret a la vivenda i el comprometi a complir la funció social que ha de tenir necessàriament la vivenda. Per a això és imprescindible que els grans tenidors de vivenda, per exemple, posin a disposició de les administracions públiques un percentatge del seu parc per destinar-lo a vivenda social», ha defensat.

D’aquesta manera, i «no tant apostant de nou per la construcció», és com s’aconseguirà ampliar «substancialment el parc públic de vivenda de lloguer». «Si, per exemple, els grans propietaris d’immobles a Espanya destinessin el 30% de les seves vivendes al lloguer social, podríem augmentar en molt pocs mesos les vivendes disponibles en 140.000 o 150.000 immobles, i ajudaríem a posar fi d’aquesta manera a l’emergència habitacional que viu el nostre país», ha afegit.

Discrepàncies amb el PSOE

La secretària d’Estat també ha reivindicat la creació d’un «escut social sense precedents» davant la pandèmia de la Covid-19, amb mesures prorrogades fins a final de l’estat d’alarma i que exemplifica el «canvi de rumb» davant les «retallades» derivades de la crisi del 2008 amb «fets i amb polítiques». Entre aquestes, ha destacat la suspensió de pràcticament tots els desnonaments sense alternativa habitacional, la prohibició de talls dels subministraments bàsics a persones vulnerables o l’ampliació de les moratòries hipotecàries.

Notícies relacionades

Alhora aquest Govern ha prorrogat fins al mes de maig els ertos, que han arribat a sostenir gairebé 3,5 milions de treballadors i 500.000 empreses, i que s’ha erigit com el mecanisme impulsat pel Ministeri de Treball i com la protecció «més àmplia i ambiciosa mai desplegada» a Espanya.

Unides Podem manté amb el PSOE, soci de Govern, «discrepàncies substancials» en la confecció de la nova llei de vivienda, que estan elaborant el Ministeri de Transports i la Vicepresidència de Drets Socials. Segons van explicar a Europa Press fonts d’Unides Podem, existeix «preocupació» per la dinàmica que travessa la negociació sobre una normativa que hauria d’arribar al Consell de Ministres al llarg de febrer. I tot això a l’apreciar que el PSOE mostra rebuig de la majoria de les seves propostes.

Temes:

Unides Podem