DADES D’EUROSTAT

L’economia es contrau un 6,8% a l’eurozona per la pandèmia

  • La pandèmia ha frenat set anys de creixement en les economies europees

  • La contracció a Espanya va ser de l’11% el 2020

El PIB creix quatre dècimes en el primer trimestre

El PIB creix quatre dècimes en el primer trimestre

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El producte interior brut (PIB) es va desplomar un 6,8% a l’eurozona el 2020 com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, posant fi a set anys de creixement a les dues zones, segons les dades preliminars publicades aquest dimarts per Eurostat. En el conjunt de la UE la caiguda va ser del 6,4%.

En l’últim trimestre del 2020 el PIB va baixar un 0,5% en els Vint-i-set i un 0,7% a l’àrea de l’euro respecte als tres mesos previs. En comparació amb el quart trimestre del 2019, el retrocés va ser del 4,8% i del 5,1%, respectivament, d’acord amb les dades de l’oficina d’estadística comunitària.

Les restriccions

El brot de coronavirus i les restriccions imposades per contenir-lo des del març van provocar una caiguda rècord del PIB en el segon trimestre, de l’11,4% a la UE i de l’11,7% a l’eurozona. Entre el juliol i el setembre el final dels confinaments estrictes i la relaxació parcial de les limitacions al continent van propiciar un fort rebot del PIB –de l’11,5% i del 12,4%, respectivament–, que es va veure poc després interromput per la segona onada de la Covid-19.

La caiguda del 6,4% a la UE i del 6,8% a l’eurozona en el conjunt del 2020 és superior al sofert el 2009, el pitjor any de la crisi financera en què l’economia es va contraure un 4,3% i un 4,4%, respectivament. No obstant, la caiguda va ser en els dos casos un punt inferior a la pronosticada el novembre passat per la Comissió Europea, que va augurar una contracció del PIB del 7,4% a la UE i del 7,8% a l’eurozona.

Notícies relacionades

Tot i que Eurostat encara no ha publicat dades de l’evolució anual del PIB per país, les grans economies de l’eurozona ja han anunciat caigudes històriques el 2020, si bé l’últim trimestre ha sigut millor de l’esperat en alguns casos.

El cas espanyol

A Espanya, el PIB es va contraure un 11 % l’any passat, el descens anual més acusat de la sèrie estadística que acaba amb sis anys de creixement econòmic, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. No obstant, el descens va ser dues dècimes menor del pronosticat pel Govern i entre octubre i desembre el PIB va aconseguir continuar creixent malgrat la segona onada de la pandèmia, un 0,4%, davant les previsions que auguraven una recaiguda.