mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur del gener

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gener del 2021 deixa un balanç de menys ocupació i més atur. Un mes dolent, com solen ser-ho tots els geners des del 1999, i que s’ha vist agreujat per la tercera onada que castiga Espanya. Tot i que no ha sigut el pitjor de l’estadística disponible. El Govern ha actualitzat aquest dimarts les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen uns sectors més afectats que d’altres i una xifra de treballadors en erto estabilitzada. Aquestes en són les cinc claus.

218.000 llocs de treball menys

El mercat laboral espanyol ha engegat el 2021 amb 218.953 afiliats a la Seguretat Social menys dels que tenia el desembre del 2020. La caiguda de l’afiliació és un clàssic cada any des del 1999, tot i que els efectes de les restriccions de la tercera onada no han contribuït a contenir aquesta tendència. No obstant, aquest 2021 s’han perdut 20.000 llocs de treball menys dels que es van perdre el gener del 2020, quan no hi havia Covid.

 

76.000 aturats més

L’atur continua escalant un mes més, suma 76.216 aturats i les dones en són les principals damnificades. Des del setembre la xifra de l’atur va a l’alça i se situa en els 3,9 milions de desocupats, la pitjor dada des del 2016. Els oficis vinculats al sector de serveis són els que pitjor balanç registren.

739.000 persones en erto

Els treballadors afectats per un erto de la Covid s’han estabilitzat i el gener va tancar amb 739.000 persones en suspensió. En territoris com Catalunya la xifra amb prou feines ha variat, a causa que les restriccions sobre l’activitat econòmica tampoc han canviat. No obstant, en comunitats autònomes que sí que han implementat nous tancaments, principalment en comerç o hostaleria, sí que han registrat increments. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament

.

La contractació indefinida es desploma

Una de les pitjors dades que deixa el balanç de gener és la caiguda de la contractació indefinida. Habitualment els contractes firmats són temporals, cosa que deixa constància de l’elevada rotació del mercat laboral espanyol. Al gener es van firmar 1,3 milions de contractes, el 26% menys que el gener de l’any passat, cosa que deixa constància d’una reducció del moviment. Però on més s’evidencia l’actual crisi és en la prudència o la falta de capacitat de les empreses per firmar contractes indefinits. Al gener se’n van rubricar un total de 124.191, el 30,6% menys que el mateix mes de l’any anterior.

Catalunya: 36.000 llocs de treball menys i 10.000 aturats més

Catalunya va perdre aquest primer mes de l’any 36.770 afiliats a la Seguretat Social i es queda amb un total de 3,3 milions de treballadors en actiu. El balanç és una mica menys dolent que el gener del 2020, com ha succeït per al conjunt d’Espanya. I en termes d’atur, ha sumat 10.470 nous aturats, i ja supera el mig milió de parat entre les quatre províncies catalanes. Una xifra que es remunta a nivells del 2016.

Temes:

Ocupació Atur