Nova bombolla especuladora

La plata s’encareix a nivells no coneguts en vuit anys

Microinversors i experts sumen esforços i la cotització del metall preciós tendeix a augmentar

La plata s’encareix a nivells no coneguts en vuit anys
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La plata va superar aquest dilluns els 30 dòlars l’unça per primera vegada des del 2013. La microespeculació es va fer forta aquest dilluns i dona oportunitats d’inversió amb revaloritzacions no previstes fa pocs dies. Organitzats en fòrums ‘online’ i negociats amb plataformes gratuïtes com Robinhood, els petits inversors sembla que han passat d’apostar pel detallista de videojocs GameStop a assenyalar a la plata, metall preciós que en els últims anys ha sigut menyspreat amb una cotització molt inferior a la de l’or. Un informe sobre l’increment de la demanda de plata en els pròxims anys del sector de l’automoció podria haver accelerat les compres. L’informe va ser publicat al gener per The Silver Institute.

La plata al comptat va arribar aquest dilluns a un màxim de 30,35 dòlars l’unça, la pujada més gran en un dia des del 2008, havent pujat des del dia 28 de gener fins a la cotització actual un 18,59%. La pujada va desencadenar un repunt en les accions mineres de plata de Sidney a Londres, amb les accions de Fresnillo, principal operador, i va pujar el 20,5% per encapçalar l’índex FTSE 100.

El succeït en la plata, després de milers de publicacions de Reddit i centenars de vídeos de Youtube, suggereix que un augment en el preu físic podria perjudicar els grans inversors amb apostes baixistes, i marcar també una incursió en un mercat molt més gran i més líquid que les accions individuals.

Notícies relacionades

Els volums de negociació de les accions dels petits miners a Austràlia no tenien precedents i els salts en algunes empreses d’exploració, que en realitat no produeixen plata, van superar el 90%, informa Reuters. Es van observar situacions similars en les accions la setmana passada. Al marge de l’impuls especulador entre operadors inesperats, els experts ja anunciaven en els últims mesos que l’actual context de tipus baixos i inestabilitat causada per la pandèmia mundial és un estímul per a la inversió en metalls preciosos. The Silver Institute preveu «un continu creixement en la inversió de plata física», com a conseqüència de l’ús més gran de la plata com metall industrial. Aquests especialistes preveuen que l’augment en l’extracció industrial de plata es reactivi després de dos anys dolents i cotització erràtica. Per als experts, la demanda del sector de productes electrònics i elèctrics ha de representar la major part de l’augment en els guanys. S’espera que l’ús de la plata al sector automotriu, per exemple, tingui un creixement elevat.

Es preveu que la inversió física en plata, que consisteix en compres de monedes i lingots d’aquest metall, augmenti per tercer any consecutiu. En part, això reflecteix una recuperació contínua als mercats occidentals, en els quals la millora en les expectatives de preus i la creixent volatilitat de preus impulsaran les compres noves. En joieria, la demanda més gran depèn de l’Índia. S’esperava que el mercat de la plata finalitzés aquest any amb un excedent estructural (oferta total menys demanda total) d’aproximadament 15 milions d’unces. A aquest nivell, l’excedent seria el més baix en cinc anys, segons The Silver Institute.