Energia

La petroliera italiana Eni entra en el negoci elèctric espanyol amb la compra d’Aldro Energía

  • La companyia, que hereta 250.000 usuaris a Espanya i Portugal, vol arribar als 11 milions de clients el 2023

Un operari arregla un pal elèctric a Castell d’Aro.

Un operari arregla un pal elèctric a Castell d’Aro. / DAVID BORRAT / CLICK ART

2
Es llegeix en minuts

La petroliera italiana Eni ha desembarcat al mercat ibèric de llum i gas amb la compra de la comercialitzadora Aldro Energía, va informar la companyia, que es converteix així en un nou jugador en aquest negoci a Espanya. En concret, Eni ha adquirit el 100% de la comercialitzadora de llum i gas al Grup Pitma, que fa uns mesos havia obert el procés per a la seva venda. A més, l’acord també inclou l’adquisició del 100% de l’empresa de serveis Instal·lacions Martínez Díaz.

L’operació, en la qual Mediobanca ha actuat com a assessor únic de la companyia transalpina, està pendent per al seu tancament del vistiplau de les autoritats de competència. Amb aquesta compra d’Aldro Energía, que té la seva seu a Torrelavega (Cantàbria), Eni es fa amb la cartera d’uns 250.000 clients de la comercialitzadora, ubicats a Espanya i Portugal i que té una important presència en el segment de les pimes.

L’energètica italiana va indicar que té per objectiu contribuir activament a l’expansió del negoci d’Aldro Energía, aportant també la seva experiència en les àrees d’eficiència energètica i promovent un millor ús de l’energia a través dels seus serveis de millora energètica d’edificis i vivendes, fotovoltaica i e-mobilitat. Aquest desembarcament al mercat espanyol i portuguès d’Eni segueix els que ja ha portat a terme, a través de les seves filials, a França, amb Eni Gas & Power France; a Grècia, amb Zenith, i a Eslovènia amb, Adriaplin.

Notícies relacionades

Amb aquest moviment Eni segueix els passos per jugar un paper actiu al mercat de llum i gas a Espanya d’altres empreses del sector petroler. De fet, l’any passat la francesa Total ja va fer aquest moviment al convertir en el quart operador de gas i electricitat a Espanya, tan sols per darrere d’Endesa, Iberdrola i Naturgy, amb la compra de la cartera de dos milions de clients residencials i petits negocis i dues centrals de cicle combinat de gas natural d’EDP. L’espanyola Repsol ja va fer també aquest salt al negoci de llum i gas natural el 2018, per competir amb les elèctriques tradicionals, amb l’adquisició dels actius de Viesgo.

La petroliera italiana, fins a l’any passat soci de Naturgy a Unión Fenosa Gas, compta amb presència a Espanya des de 1967 a través d’Agip España i des del 2008 a través d’Eni Iberia. El conseller delegat d’Eni, Alberto Chiarini, va assenyalar que aquesta operació permet al grup «ampliar la seva presència al mercat europeu, que serà central en l’estratègia de desenvolupament de les seves activitats». En concret, la italiana aspira a incrementar la seva cartera, arribant a 11 milions de clients el 2023 per oferir no només gas i electricitat, sinó tota la gamma de serveis relacionats amb la llar i l’energia.