Anunci d’Escrivá

El Govern portarà al Congrés d’aquí a 15 dies la pensió complementària per maternitat

  • El ministre confirma el que ja va avançar en la seva entrevista a EL PERIÓDICO: és una qüestió pendent urgent

  • Assegura que s’analitzaran períodes «relativament llargs» en el càlcul de la pensió perquè el sistema sigui més just

El Govern portarà al Congrés d’aquí a 15 dies la pensió complementària per maternitat
2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dilluns que d’aquí a 15 dies portarà al Congrés el complement de pensió per a mares, una mesura que «està pràcticament tancada i molt ben feta», que ajudarà a reduir la bretxa de gènere en el sistema de pensions. Tal com ja va avançar el ministre en la seva entrevista a EL PERIÓDICO, aquesta reforma era una qüestió pendent que «urgia» solucionar, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Escrivá, en declaracions a La Sexta, ha explicat que aquesta iniciativa consisteix a concedir un complement o pensió complementària associat als períodes posteriors de la maternitat del primer fill, perquè el seu departament ha comprovat que allà és on es produeix la sortida de la dona del mercat laboral o l’inici d’una carrera discontínua, i es genera el problema que les seves pensions siguin més baixes que les dels homes.

La modificació del complement de maternitat de les pensions, aplicat des de l’any 2016, és una de les nou reformes en l’àmbit de la Seguretat Social que el Govern va enviar a Brussel·les en el marc del Pla de Recuperació i Resiliència i respon a una sentència del Tribunal de Justícia de la UE del desembre del 2019 en la qual es qualificava l’actual disseny espanyol de «discriminatori» per als homes.

La reconfiguració d’aquest complement passa per un nou disseny que té com a objectiu compensar el cost que el naixement i la cura de fills tenen per als progenitors, fonamentalment per a les mares, tot amb la finalitat de reduir la bretxa de gènere en pensions.

Segons explica el Govern al document remès a Brussel·les, aquest nou complement parteix de l’anàlisi de les trajectòries de cotització per identificar quin dels dos progenitors es va veure més perjudicat en la seva carrera contributiva pel naixement de cadascun dels fills, i es preveu que en cas de no existir un progenitor particularment perjudicat es reconegui el complement a la mare.

Següents passos

Notícies relacionades

Després d’aquesta mesura, Escrivá espera portar «d’aquí a poques setmanes» al Congrés la fórmula per revaloritzar les pensions amb l’IPC i garantir el poder adquisitiu «indefinidament», així com mesures relacionades amb el retard voluntari de la jubilació (jubilació demorada) i amb la jubilació obligatòria que estableixen alguns convenis col·lectius i sobre la qual el ministre s’ha pronunciat més d’una vegada en contra.

Més endavant es portarà el sistema de cotització d’autònoms en funció dels seus ingressos, una altra de les recomanacions del Pacte de Toledo. Altres elements de la reforma de pensions, com el període de càlcul o les llacunes de cotització, «s’estudiaran en el seu moment», tot i que la intenció d’Escrivá és que totes les mesures que satisfan les recomanacions del Pacte de Toledo es portin al Congrés al llarg d’aquest any.