mesures anti-Covid

CCOO exigeix al Govern esgotar el dèficit per elevar en 5.000 milions la despesa pública

  •  El sindicat planteja ajuts directes per a treballadors a l’atur o en erto que ingressin per sota del salari mínim i per a progenitors en reducció de jornada per l’atenció als fills

javier-pacheco

javier-pacheco / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO de Catalunya ha plantejat al Govern que esgoti els marges del dèficit per mobilitzar 5.000 milions d’euros addicionals durant aquest 2021 per minimitzar els estralls de la pandèmia entre treballadors i empreses. El sindicat ha presentat aquest dimecres una bateria de propostes per donar sortida a aquesta injecció, com un subsidi per a ocupats que ingressin per sota del salari mínim, un altre per a progenitors en reducció de jornada a causa d’una quarantena dels seus fills i transferències directes per a les empreses dels sectors més afectats.

El secretari general de la central, Javier Pacheco, ha criticat de nou l’ajornament de les eleccions i ha presentat un document de propostes per mobilitzar nous recursos públics dins dels marges permesos per llei davant un Govern en funcions. «El país no pot parar cinc mesos perquè estiguem pendents de celebrar unes eleccions», ha declarat. 

És per això que CCOO insta l’Executiu català a explotar els marges de dèficit públic que ha flexibilitzat l’Estat i que elevi l’esmentat indicador fins al 2% del PIB; respecte al 0,8% amb el qual Economia espera tancar l’exercici del 2020, segons va explicar el mateix vicepresident Pere Aragonès en una trobada amb periodistes a finals de desembre. 

La projecció oficial per a aquest 2021 és d’un dèficit de l’1,1%. La central li retreu no assumir per aquesta via una capacitat més elevada de despesa per costejar mesures anti-Covid, en comparació amb altres comunitats autònomes com ara Navarra (2,2%), el País Basc (2%) i el País Valencià (1,6%). Pacheco ha qualificat aquesta menor inversió d’una «falta de responsabilitat política» i un «tret al peu», en un moment en què «la ciutadania necessita totes les seves capacitats».

Clam unànime entre els agents socials per més despesa pública

Patronals i sindicats a Catalunya han anat presentant i reiterant en les últimes setmanes les seves diferents propostes de pla de xoc per canalitzar la capacitat de despesa de la Generalitat amb què minimitzar l’impacte de la crisi de la Covid. CCOO ha presentat el seu com el més «realista», lluny dels 50.000 milions d’euros per a ajuts directes a empreses que li demana Foment del Treball a Moncloa i els 4.500 milions d’euros mensuals que reivindica Pimec. «Ni fem una proposta mirant Alemanya, com Foment, o aixecant el dit a l’aire com fa Pimec», ha declarat aquest dimecres el líder de CCOO de Catalunya.

Notícies relacionades

El contingut difereix, però el fons és el mateix. Els agents socials exigeixen un nivell d’esforç més gran a les arques públiques en la presumiblement recta final de la pandèmia, després de l’inici de la campanya de vacunació. La central ha aprovat en la seva executiva d’aquest dimecres un paquet de propostes que traslladarà al Govern. Entre elles s’inclouen un augment de les prestacions directament dissenyades per als treballadors.

Segons dades recopilades pel sindicat, dels 867 milions d’euros mobilitzats fins ara des de la Generalitat per pal·liar els efectes de la Covid, menys de la meitat han anat directament destinats a autònoms o assalariats. Especialment escàs és l’esforç propi que ha assumit la Generalitat per a aquest segon col·lectiu, al qual únicament ha destinat 34,4 milions d’euros en transferències directes. És per això que ha plantejat la creació d’un complement salarial destinat a aquells treballadors afectats per un erto o que s’hagin quedat a l’atur i que, donats el seu baixos nivells salarials previs, quan cobren la prestació corresponent es queden per sota del salari mínim.  

Temes:

CCOO