balanç anual

El BEI va destinar 25.000 milions a la lluita contra la Covid el 2020

El banc de la UE va finançar BioNtech amb 100 milions per al desenvolupament de la vacuna produïda amb Pfizer

President of the European Investment Bank Werner Hoyer talks during a news conference at the European Council headquarters in Brussels, Tuesday, Jan. 29, 2019. (AP Photo/Francisco Seco)

President of the European Investment Bank Werner Hoyer talks during a news conference at the European Council headquarters in Brussels, Tuesday, Jan. 29, 2019. (AP Photo/Francisco Seco) / Francisco Seco (AP)

3
Es llegeix en minuts

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va destinar el 2020 un terç del seu finançament a la lluita contra la pandèmia de coronavirus, 25.500 milions d’euros que han servit sobretot per mantenir a la superfície petites i mitjanes empreses, però també per invertir en hospitals, vacunes i tractaments.

En total, el banc públic de la Unió Europea (UE) va concedir l’any passat 76.800 milions d’euros en finançament i el 40% es van destinar a projectes d’acció climàtica, un augment respecte al 34% de l’any anterior, malgrat que la pandèmia ha obligat a fer un esforç addicional en altres àrees. «Ha sigut un any difícil, però crucial», va dir aquest dimecres el president del BEI, Werner Hoyer, en la presentació dels resultats anuals del grup que, va afegir, el 2020 «ha demostrat ser un instrument vital per a l’autonomia estratègica de la UE», que pot actuar «ràpid» i en «tots els fronts».

Dels 25.500 milions d’euros que es van invertir en la lluita contra la pandèmia, la majoria es va destinar a recolzar les pimes i els seus treballadors, sobretot als països europeus que no podien permetre’s enormes rescats públics, però també es van donar préstecs o avals per a infraestructures hospitalàries o per al desenvolupament de vacunes i tractaments.

És el cas d’un préstec de 100 milions d’euros concedit a l’empresa alemanya BioNTech, que va desenvolupar amb Pfizer la primera vacuna autoritzada a la UE i ja havia rebut finançament del BEI per a altres investigacions, i del crèdit de 400 milions a la iniciativa internacional COVAX destinat a permetre que els països de rendes mitjanes i baixes accedeixin a la vacuna.

Finançament de vacunes

El BEI ha finançat 25 projectes més «prometedors» en vacunes, diagnòstic i tractaments de la Covid-19, va explicar Hoyer. «Com a banc públic, hi vam entrar per invertir on el mercat privat no ho faria pels grans riscos i el llarg termini d’aquests projectes», va dir.

Com a conseqüència d’aquests ajuts per la pandèmia, les inversions del BEI en pimes van augmentar en 5.000 milions, fins als 30.600 milions d’euros el 2020, que van permetre ajudar 425.000 empreses, segons càlculs del banc.

A aquest finançament s’hi sumen 5.400 milions d’euros concedits a través del nou fons de garanties que la UE va decidir posar en marxa l’abril passat, dins del paquet de mesures d’emergència davant la pandèmia.

El president del BEI va anunciar que en «els pròxims sis mesos» esperen mobilitzar «prop de 50.000 milions d’euros» amb aquest instrument, que «està augmentant molt ràpid i de manera eficient».

Aquest fons –que està fora del balanç general del BEI– funciona amb 25.000 milions d’euros en avals aportats pels països de la UE, que permeten al banc donar finançament a pimes o empreses de mitjana capitalització, bé directament o través de mitjancers, com a fons d’inversió o bancs de promoció nacional.

L’objectiu del BEI és atraure gràcies a la seva aportació finançament privat addicional per mobilitzar en total 200.000 milions d’euros per ajudar les pimes que, de no ser per la pandèmia, serien viables. «Fins ara hem donat oxigen a l’economia, però d’ara endavant haurem de complementar aquest alleujament d’emergència amb finançament per a una recuperació llarga i difícil», va advertir Hoyer.

Augmenta la inversió en el clima

Pel president del BEI, el grup ha demostrat, a més, que «no s’ha d’escollir entre finançar la recuperació o invertir en clima i innovació». A part dels 36.600 milions d’euros en pimes, es van invertir 16.800 milions en projectes mediambientals, 15.000 milions en infraestructures i 14.400 milions en innovació, les quatre àrees prioritàries del banc.

Notícies relacionades

En total, els projectes amb impacte climàtic o mediambiental van copar el 40% de les inversions (uns 30.700 milions), cosa que acosta el BEI a les seves metes de destinar el 50% del seu finançament a clima i invertir un bilió d’euros en total per al 2030.

El grup anirà reduint les seves inversions en aeroports o carreteres i augmentant-les en eficiència energètica o innovació verda, va exemplificar Hoyer, que va reconèixer que, si bé el gas «està acabat», es mantindran inversions en projectes concrets amb aquest combustible, ja que alguns països en depenen totalment per a la seva transició energètica.

Temes:

Bancs