sector immobiliari

Els promotors demanen al Govern un pacte per fer vivenda pública

L’APCE planteja que la llei de dret a la vivenda, en tràmit, incorpori el desenvolupament de la VPO

2
Es llegeix en minuts

L’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE) ha proposat al Govern un «gran pacte» amb els promotors públics i privats, el sector de la construcció i el financer, a fi d’«edificar o renovar al més aviat possible un parc diversificat» de vivenda pública tant en venda com de lloguer.

En el marc de l’avantprojecte de llei pel dret a la vivenda que prepara l’Executiu, els promotors aposten per «recuperar les polítiques de foment de la promoció de vivenda de protecció oficial» amb plans estatals la periodicitat dels quals no se cenyeixi a l’«escàs marge de quatre anys», ha explicat el seu secretari general, Daniel Cuervo.

Després de defensar la figura de la vivenda de protecció oficial com un «mecanisme que ha donat resposta en les seves diverses tipologies (venda, lloguer i d’altres) i fórmules (règim especial, general o concertat) a la provisió d’una vivenda digna i adequada a la ciutadania», l’APCE demana que s’estableixin mòduls perquè puguin ser viables les promocions i que es determinin els ingressos màxims dels adquirents o dels arrendataris.

Propietàries o grans forquilles

Al paquet de propostes que han traslladat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) perquè siguin contemplades en la llei de vivenda, els promotors també demanen que eviti les «mesures coercitives» i la distinció entre propietàries i grans forquilles.

Segons la definició del reial decret de mesures urgents del passat 31 de març, les grans forquilles són aquells titulars de més de 10 immobles urbans, excloent-ne garatges i trasters, o que tinguin una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats, cosa que per a l’APCE «implica contrarietat, arbitrarietat, injustícia i discriminació entre propietaris».

Favorables a l’elaboració d’aquesta llei en la mesura que creuen que l’Estat necessita una política de vivenda nacional comuna en totes les comunitats autònomes i que propiciï la col·laboració públic-privada, els promotors advoquen per recuperar el pes pressupostari en matèria de vivenda.

Creuen que la «funció social» de la vivenda que el Govern pretén blindar en la llei «hauria de respondre a situacions objectives i limitades com a resultat d’una vivenda deshabitada, amb les seves excepcions, sobreocupada, de conservació i rehabilitació i d’ús habitual en el cas de les vivendes de protecció oficial i les ajudes a la rehabilitació».

Quant a la contenció de rendes, opinen que s’hauria de basar en estímuls fiscals als llogaters perquè voluntàriament estableixin lloguers residencials per sota del preu de referència.

Notícies relacionades

Les aportacions dels promotors també parlen de simplificació i agilitació dels requeriments administratius i de recuperar programes que permetin el pagament inicial de l’adquisició d’una vivenda o del pagament del lloguer als col·lectius vulnerables i als que encara s’han d’emancipar.

Amb això al·ludeixen a l’anomenat ‘pla Botín’ que va proposar el maig passat la presidenta del Banc de Santander, Ana Patricia Botín, i que permetria a les entitats financeres concedir hipoteques als joves pel 95% del preu de la vivenda, amb una garantia de l’ICO del 20%.