Consell de Ministres

El Govern defineix la figura de consumidor vulnerable per reforçar-ne la protecció

Obligarà les empreses a «donar els suports necessaris» perquè els consumidors entenguin el contingut dels contractes que firmen

Barcelona    17 12 2020    Politica   El ministro Alberto Garzon fotografiado en la sala gotica del Ajuntament tras entrevistarse con la alcaldesa Colau (para entrevista)    Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 17 12 2020 Politica El ministro Alberto Garzon fotografiado en la sala gotica del Ajuntament tras entrevistarse con la alcaldesa Colau (para entrevista) Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que modifica la Llei de Consum per definir la figura de consumidor vulnerable i establir «mesures especials de recolzament o assistència», segons ha informat el ministre de Consum, Alberto Garzón, en la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres. Es tracta, per tant, d’un «paraigua legislatiu» per protegir aquells grups socials «particularment exposats a abusos, fraus, estafes i enganys per tècniques de comercialització o d’informació». Entre les mesures que inclou la nova norma destaca l’obligació de les empreses de donar els «recolzaments necessaris» a aquests consumidors perquè puguin «comprendre correctament el contingut dels contractes que firmen».

A través de la modificació de la Llei General de Drets dels Consumidors i Usuaris (LGDCU), el Govern desenvolupa el concepte de consumidor vulnerable com aquell que, «en les seves relacions de consum, es troba en una situació de desavantatge, desprotecció, indefensió o subordinació davant empreses, tot i que sigui de forma temporal, territorial o sectorial, a causa de les seves característiques, necessitats o circumstàncies personals». L’objectiu és protegir els grups socials més indefensos com el de «menors, persones d’avançada edat, amb baix nivell de digitalització, amb discapacitat funcional, intel·lectual, cognitiva o sensorial i, en general, que tenen dificultats per la falta d’accessibilitat de la informació» perquè, com ha assegurat Garzón durant la seva intervenció, «la vulnerabilitat no està només vinculada a la renda».

A partir d’aquesta definició, el Govern estableix algunes mesures dirigides a aquells moments en què els drets d’aquestes persones requereixin «una protecció reforçada». Així, a partir d’ara, les empreses tenen la responsabilitat de «donar suport addicional en la informació que faciliten per a la presa de decisions, amb l’objectiu que els consumidors vulnerables no vegin limitada la seva accessibilitat». En aquest sentit, per primera vegada s’inclou en la llei de forma expressa l’obligació, per part de les empreses, de «donar els suports necessaris als consumidors vulnerables perquè puguin comprendre correctament el contingut dels contractes que firmen».

A més, les campanyes informatives o educatives divulgades per les administracions hauran de prestar especial atenció a sectors que comptin amb més proporció de consumidors vulnerables, com el financer. I les especificitats dels consumidors vulnerables també hauran de ser tingudes en compte per part de les administracions a l’hora d’establir mecanismes per a la resolució de controvèrsies entre el consumidor vulnerable i les empreses.

Notícies relacionades

D’altra banda, el reial decret llei «estableix les bases», segons ha explicat Consum, per a desenvolupaments reglamentaris posteriors. És a dir, per poder en el futur tractar aspectes com l’etiquetatge de productes, la informació prèvia al contracte i la que s’ha d’incloure-hi, la gestió de reclamacions i l’atenció al client.

La figura de consumidor vulnerable, amb caràcter parcial, existeix en l’actual marc legislatiu estatal i autonòmic per protegir determinats sectors en l’accés a serveis bàsics, però sense concretar aquest terme. Quant a sectors econòmics, només l’elèctric i energètic i el financer consideren les característiques socials, el poder adquisitiu i la vulnerabilitat social com a criteri en les seves relacions.