Previsió

El ‘Filomena’ ha provocat un augment del 40% dels sinistres per a les companyies d’assegurances

Els ingressos de les companyies van descendir un 8,3% el 2020, fins als 58.850 milions

3
Es llegeix en minuts

La borrasca ’Filomena’ ha tingut un impacte notable en el sector de les assegurances com a conseqüència dels abundants danys causats. La presidenta d’Unespa, patronal del sector assegurador, Pilar González de Frutos, ha avançat aquest dimarts un any de reptes importants per a l’activitat asseguradora. «El pas d’una borrasca amb esdeveniments meteorològics poc comuns en moltes zones afectades ha generat un important volum de pèrdues inesperades», ha detallat a la roda de premsa. Moltes de les pèrdues estan assegurades i han generat uns costos inesperats per a la indústria, que en alguns casos apunten a un increment del volum de sinistres de fins al 40% respecte de l’any anterior.

González de Futos ha assenyalat que les dades de les quals disposa són «molt estimatives i limitades», ja que encara no es té informació de tots els danys causats. «Hi ha molts assegurats que encara no són conscients de si han patit danys per la nevada», ha indicat.

Només tenint en compte les assegurances de la llar, Unespa ha comunicat aproximadament uns 60.000 sinistres a companyies asseguradores per a impactes produïts entre el 6 i el 14 de gener. Aquestes xifres no inclouen danys en vehicles, comerços, magatzems i oficines, que encara «han d’aflorar».

En aquest sentit, no ha opinat sobre si la valoració d’impacte realitzada per l’Ajuntament de Madrid de fins a 1.400 milions d’euros és encertada o no. «Probablement inclou molts sectors que l’assegurança no tindria en compte perquè no els cobreix», ha dit.

De fet, González de Frutos ha explicat que li consta que Madrid ha incorporat l’impacte de la paralització d’algunes activitats econòmiques, mentre que el sector assegurador només indemnitza per pèrdues pecuniàries en cas de dany directe. També inclou neteja i xifres de l’arbratge afectat, entre d’altres.

Caiguda dels ingressos

Els ingressos per primes de les companyies d’assegurances es van situar en 58.850 milions d’euros en l’exercici 2020, un 8,3% menys que l’any anterior, caiguda provocada bàsicament per la paralització econòmica generada per la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 i les mesures adoptades per contenir-la. Així ho ha comunicat la patronal del sector assegurador Unespa en una roda de premsa celebrada dimarts amb motiu de la presentació de les dades provisionals corresponents al 2020 obtingudes per Investigació Cooperativa d’Entitats Asseguradores (ICEA).

Unespa ha remarcat que el sector assegurador preserva uns nivells de solvència «elevats que superen amb escreix» les exigències que marca la regulació i que també ha mantingut el servei als seus clients amb normalitat durant l’exercici.

Del total d’ingressos aconseguits a l’any, uns 37.046 milions d’euros van correspondre a l’àmbit de la no-vida i 21.804 milions restants al de vida. Les línies de negoci que més han accentuat la caiguda de l’economia espanyola han sigut les assegurances de vida, estalvi, automòbils i diversos.

La facturació del negoci de vida, reflectida en els ingressos per primes, es va reduir, en el tancament del quart trimestre, un 20,78% en termes interanuals. No obstant, el volum de l’estalvi gestionat a través d’assegurances s’ha mantingut estable. Les provisions tècniques es van situar en 193.826 milions d’euros a finals de desembre, pràcticament en línia amb la xifra de l’exercici precedent.

Estabilitat de l’automòbil

Les assegurances de l’automòbil van reduir la seva facturació un 1,96% en termes interanuals i van tancar el 2020 amb uns ingressos d’11.091 milions d’euros.

Així mateix, les assegurances diverses van aportar 8.819 milions, un 0,73% menys. Aquesta categoria agrupa diferents proteccions, moltes lligades a l’activitat econòmica.

Notícies relacionades

Malgrat els descensos experimentats per automòbils i diversos, Unespa ha indicat que la facturació del l’àmbit de decessos s’ha mantingut en positiva. Així, les assegurances que protegeixen immobles van créixer un 3,08%, fins als 7.753 milions. Mentrestant, la partida d’assegurances de salut va repuntar un 5,01%, fins als 9.383 milions.

González de Frutos ha remarcat que aquestes xifres han sigut millors que les de l’economia i que s’han produït en un entorn en el qual l’assegurança ha mantingut la seva solvència i rendibilitat. «A més, ha actuat clarament en ajuda dels clients menys afavorits atorgant cobertures inicialment no cobertes, donant facilitats de pagament, creant l’assegurança col·lectiva més gran de la història en favor del personal de centres sanitaris incrementant, més que mantenint, el seu nivell de servei», ha afegit.

Temes:

Assegurances