Conjuntura

La Xina va créixer un 2,3% l’any del coronavirus

El gegant asiàtic és l’única gran economia que va registrar un exercici amb creixement

Les taxa d’increment del conjunt de l’activitat del 2020 és la menor des de 1976

Mercaderia 8Càrrega de carbó al port xinès de Lianyungang.

Mercaderia 8Càrrega de carbó al port xinès de Lianyungang. / AFP

1
Es llegeix en minuts

El producte interior brut (PIB) de la Xina va arribar el 2020 als 101,598 bilions de iuans (12,97 bilions d’euros), el que suposa un increment del 2,3% en comparació amb l’any anterior i converteix el gegant asiàtic en l’única gran economia mundial que registra expansió en l’any de la pandèmia, malgrat que aquest creixement hagi sigut el menys vigorós des de 1976, segons les dades de l’Oficina Nacional d’Estadística (ONE).

En el quart trimestre del 2020, el PIB de la Xina va créixer a un ritme interanual del 6,5%, superant així en mig punt percentual l’expansió del 6% observada en l’últim trimestre de 2019, abans de l’impacte de la pandèmia. En el tercer trimestre del 2020, el PIB xinès va créixer un 4,9%, després de l’expansió del 3,2% del segon trimestre i una contracció del 6,8% en els tres primers mesos de l’any.

Notícies relacionades

«L’economia nacional es va recuperar de manera sostinguda, l’ocupació i el nivell de vida es van consolidar fermament i els principals objectius i tasques del desenvolupament econòmic i social es van aconseguir millor de l’esperat», va destacar l’oficina estadística xinesa en un comunicat. No obstant, malgrat el vigor de l’economia xinesa, les vendes al detall en el conjunt de l’exercici van registrar una caiguda del 3,9%, incloent-hi una expansió del 4,6% en el quart trimestre, després d’haver crescut un 0,9% en el tercer. El mes de desembre, les vendes minoristes de béns de consum van experimentar un augment del 4,6%.

Del seu costat, la producció industrial de la Xina va experimentar el 2020 un increment anual del 2,8%, incloent-hi una expansió del 2,2% en el cas de les empreses estatals i del 2,4% en el de les empreses fundades per estrangers i inversors a Hong Kong i Macau, mentre que les empreses privades van créixer un 3,7%.