L’evolució dels preus

L’IPC suma la seva novena taxa negativa després de pujar al desembre fins al -0,5% per la llum i la gasolina

El tancament en negatiu el 2020 ha permès als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu

1
Es llegeix en minuts

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,5%, per l’encariment de l’electricitat i de les gasolines.

Amb la dada del desembre, l’IPC interanual encadena la seva novena taxa negativa consecutiva, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

El tancament en negatiu de l’IPC el 2020 ha permès als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l’any passat en l’1,89%, gairebé 2,4 punts per sobre de l’IPC interanual de desembre.

L’INE ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de desembre a l’avenç dels preus de l’electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubricants.

Notícies relacionades

L’últim mes de l’any passat, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,6%, dues dècimes per sobre de la de novembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima el desembre, fins al 0,1%, i se situa sis dècimes per sobre de la taxa d’IPC general.

Temes:

Consum IPC Preus