Mesures davant la pandèmia

El Banc d’Espanya insta la banca a tornar a augmentar la guardiola per a la morositat

  • Standard & Poor’s calcula que els impagaments es duplicaran fins a arribar a un nivell del 9,5%-10%

  • El governador reclama al sector que elevi les provisions després de reduir-les en el tercer trimestre

  • Hernández de cos insisteix a reclamar extrema prudència amb els dividends i estudiar fusions

El Banc d’Espanya insta la banca a tornar a augmentar la guardiola per a la morositat
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha instat aquest dijous els bancs a tornar a elevar les provisions per afrontar el futur augment dels impagaments que provocarà la pandèmia, després que el sector les reduís en el tercer trimestre. No és un missatge nou, però cobra particular rellevància perquè les entitats estan tancant aquests dies els resultats del 2020 que presentaran en les pròximes setmanes. Segons ha estimat aquest dijous Standard & Poor’s, la morositat es duplicarà en els pròxims trimestres, des del 4,57% de l’octubre passat fins a arribar al 9,5%-10% a finals d’aquest any o la primera meitat del pròxim.

Durant la seva participació en l’Spain Investors Day, Hernández de Cos ha pronosticat un «augment significatiu de la taxa de dubtosos en els pròxims trimestres, fins i tot en l’escenari més benigne». L’alt funcionari no ha presentat un càlcul, però, si es confirma el de l’agència de qualificació, el pes d’aquests actius de dubtós cobrament sobre els crèdits totals s’elevaria fins a nivells del 2016, tot i que quedaria per sota del màxim del 13,62% al qual es va arribar el desembre del 2013.

El governador ha destacat que els bancs van incrementar un 75% les seves provisions entre el gener i el setembre de l’any passat per anticipar-se al futur increment dels impagaments. Tot i que no ho ha dit, amb tot, aquest esforç es va concentrar en el primer i, sobretot, segon trimestre, mentre que en el tercer les entitats van optar per relaxar-lo per millorar els seus resultats. Per això, Hernández de Cos els ha instat al «manteniment d’aquest grau d’esforç en els pròxims trimestres» i a «persistir en aquesta política d’anticipació del reconeixement» dels deterioraments.

Dividend i fusions

Notícies relacionades

El màxim responsable del banc central espanyol, així mateix, ha insistit una vegada més a demanar «extrema prudència» als bancs en el repartiment de dividends, després de l’aixecament parcial del veto a aquests que el Banc Central Europeu (BCE) va aprovar el desembre passat. També els ha cridat a aprofundir en la reducció de despeses i a plantejar-se fusions com a via per millorar la seva malmesa rendibilitat.

D’altra banda, Luigi Motti, analista de Standard & Poor’s, ha estimat en una roda de premsa que el deteriorament de l’actiu de la banca espanyola «pot ser manejable en termes generals» en aquesta crisi i que les entitats estan en posició de fer les provisions necessàries, al contrari del que va passar en l’anterior. No obstant, ha calculat que la seva rendibilitat sobre el capital (ROE) se situarà en el 3% aquest any, i en el 4-4,5%, el pròxim, molt per sota del nivell del 8-10% que li exigeixen els inversors (cost de capital). «Per això entenem que hi continua havent un incentiu molt fort per a les fusions», ha conclòs.