Informe d'ATA

La meitat dels autònoms no esperen sortir de la crisi fins al 2023

El 80% dels treballadors per compte propi afirmen que facturaran menys aquest any respecte a l'anterior

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sortida de la crisi es refreda per al col·lectiu d’autònoms. L’economia remunta, però la data en la qual l’efecte de la pandèmia ja no es notarà sobre els seus comptes trigarà una mica més a arribar. Així ho constaten les dades publicades per l’organització ATA aquest dijous, que assenyalen que una mica més d’un de cada dos autònoms (51,6%) preveuen que la seva economia trigarà més de dos anys a recuperar-se. En el penúltim baròmetre, a l’agost, l’esmentat percentatge era del 35,5%. Les previsions de refredament d’ATA, van en la línia d’altres cases d’estudis, com Funcas, que va actualitzar fa pocs dies les seves dades amb l’efecte dels rebrots i va aventurar que Espanya no començaria a deixar enrere la crisi fins a finals del 2023.

La pandèmia s’està estabilitzant econòmicament per al col·lectiu d’autònoms i la situació deixa alguns indicadors amb millors números que en baròmetres anteriors. L’últim informe de ATA revela que, no obstant, l’apatia s’ha agreujat lleugerament entre els negocis dels autònoms i que aquells que facturaran menys aquest any que l’anterior en són més. No obstant, n’hi haurà més que facturin menys, però les seves facturacions no seran tan baixes.

El percentatge de treballadors per compte propi que reconeix que facturarà menys aquest any és a l’últim baròmetre de ATA del 80,8%; una mica més d’un punt per sobre en comparació amb l’anterior baròmetre. No obstant, la caiguda, en conjunt, serà menor. En l’últim informe d’ATA el 51,1% dels autònoms estima un descens de facturació per sobre del 60%; quan en el penúltim baròmetre l’esmentada proporció era del 59,5%.

Un dels col·lectius que més clarament tenen aquesta caiguda de la facturació són els autònoms que tenen el seu negoci tancat per efecte del virus. Uns 250.000, el 7,7% del col·lectiu, no ha pogut obrir des del març. Percentatge que escala fins al 13,5% si s’hi sumen els autònoms que van poder obrir en algun moment i han hagut de tornar a tancar, ja sigui per un rebrot o per una insuficient demanda. No obstant, el grup d’autònoms en estat crític, és a dir, que assumeix que tancarà el seu negoci abans que acabi l’any, es manté estable entorn del 10%.

Pròrroga pendent

Notícies relacionades

Aquests dies el Govern i les organitzacions d’autònoms es troben actualment negociant una pròrroga dels ajuts per la Covid. Ajuts que, com els ertos, vencen el 30 de setembre. Si no es prorroga la bonificació de la quota de la Seguretat Social, «veurem diàriament una sagnia d’autònoms», segons ha declarat el president de ATA, Lorenzo Amor, aquest dijous en la presentació virtual del baròmetre.

Des d’ATA són «pessimistes» amb la proposta que els va remetre dimecres passat el ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. Segons ha explicat Amor, amb les condicions disposades per l’equip de José Luís Escrivá es donaria cobertura al 10% dels autònoms que han vist caure dràsticament la seva facturació per la Covid. Un percentatge insuficient i que ATA exigeix elevar al 20%. Actualment, en les condicions en les quals es va prorrogar després de l’etapa dura del confinament els ajuts públics per a autònoms, només les perceben de manera directa el 4,6% del col·lectiu.