Crisi de la Covid

Els autònoms negocien ajuts extra per als que no poden obrir

La Seguretat Social estudia renovar les mesures de recolzament per als treballadors per compte propi, que vencen, com els ertos, el 30 de setembre

Finalitza sense acord una nova reunió per prorrogar els ertos, amb els sindicats més a prop d'un consens que la patronal

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324 / EUROPA PRESS E Parra POOL

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la fumata blanca de la negociació dels ertos es fa esperar, els autònoms ultimen les seves pròpies negociacions per pactar la renovació dels ajuts públics. El 30 de setembre vencen les mesures excepcionals habilitades per l’Executiu, com les bonificacions de quotes, la compatibilitat de la prestació del cessament d’activitat amb altres ingressos o l’ajuda especial per als autònoms de temporada. Les principals organitzacions del col·lectiu (ATA, Upta i Uatae) intercanvien aquests dies propostes, a expenses encara de debatre l’esborrany definitiu.

A falta de menys d’una setmana, i amb només un Consell de Ministres ordinari pel mig, la renovació dels ajuts per als autònoms van en paral·lel als ertos. Les converses en aquest últim front segueixen encara sense poder tancar un acord i aquest dijous, després de nou hores de reunió, tampoc ha sigut possible. El grup sindical, no obstant, està bastant predisposat a donar l’OK definitiu. «Importants avenços», ha escrit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, a través del seu compte de Twitter. La patronal és encara lluny de voler firmar una altra pròrroga amb les actuals condicions.

Més enllà d’enfangar amb els ertos, l’esquema plantejat per la Seguretat Social per renovar els ajuts és semblant a les dues taules de diàleg social. En el cas dels treballadors per compte propi, José Luís Escrivá ha disposat, d’una banda, recuperar una aturada de l’activitat excepcional per als autònoms més afectats pels tancaments governamentals o els rebrots i, per l’altra, mantenir una cobertura mínima per als que arrosseguin més baixades de facturació.

La negociació amb els agents socials pivota sobre tres eixos i ve guiada per un plantejament a l’alça. D’una banda, hi ha consens entre les entitats per la necessitat de recuperar parcialment l’aturada extraordinària de l’activitat. Un pagament, sent la quantitat més habitual 661 euros mensuals, i que van arribar a percebre 1,4 milions de persones en el punt àlgid del confinament. I el Govern pretén recuperar aquesta mesura, mitjançant una fórmula que encara s’està negociant.

Aquesta ajuda va decaure en l’última pròrroga i els agents socials veuen imprescindible recuperar-la, especialment per als sectors que no estan podent reactivar els seus negocis. Un plantejament molt similar al que la Seguretat Social està fent amb els ertos, per als quals ha posat sobre la taula exoneracions de gairebé el 90% per a les companyies de sectors especialment castigats, com el turístic. Segons dades de l’últim baròmetre de l’ATA, publicat aquest dijous, uns 250.000 autònoms (7,7% del total) porten aturats des del març. I, si s’afegeixen els tancaments per nous rebrots o després de la fallida temporada turística, la xifra puja fins a uns 430.000 autònoms (el 13,5%).

Els altres dos puntals de les negociacions són la flexibilització de l’accés a l’ajuda per als autònoms per temporada i la renovació de la possibilitat de compatibilitzar el cessament d’activitat ordinari i altres ingressos laborals. En les dues mesures coincideixen de manera unànime l’ATA, l’Upta i la Uatae i demanen una renovació amb criteris més laxos per augmentar la cobertura. Perquè la primera, la pensada per als firaires, músics o guies turístics, només ha arribat a l’1,5% dels potencials beneficiaris. I la segona ha tingut una mica més d’‘èxit’, tot i que no ha arribat ni al 5% de tot el col·lectiu.

Negociació a l’alça

Notícies relacionades

Aquestes són les peces d’una negociació que la Seguretat Social i les organitzacions coincideixen a plantejar a l’alça. Perquè al setembre un total de 148.067 treballadors per compte propi es van beneficiar de la pròrroga de l’escut social del Govern. Una xifra que, segons les primeres aproximacions del ministeri encapçalat per José Luis Escrivá, doblaria en cobertura la nova pròrroga.

L’objectiu de l’Executiu és donar cobertura a prop de 300.000 treballadors per compte propi, cosa que equival al 10% del col·lectiu (3,2 milions operatius a tot Espanya). I que representa el doble de beneficiaris directes dels que estaven cobrant fins ara. «Som optimistes i veiem voluntat per part del Govern de donar cobertura al màxim nombre possible d’autònoms», afirma el president de l’Upta, Eduardo Abad. Un plantejament que no comparteix el president de l’ATA, Lorenzo Amor, que s’ha mostrat «pessimista» davant l’última oferta del Govern.