Crisi de la Covid

Els hotelers valencians esclaten contra la fi de l'Imserso

La patronal reclama al Govern un augment dels preus per al programa el 2021

imserso

imserso

2
Es llegeix en minuts
J.L.G.

Tal com s’assumia des del sector hoteler des de fa mesos, la pandèmia i el Govern han donatel cop de gràcia aquest any al pla de vacances de gent gran de l’Imserso, que és tant com dir que es condemna la indústria turística de sol i platja a un llarg hivern d’hibernació amb zero ingressos fins al pròxim estiu. El Govern va acordar ahir formalment la cancel·lació del que queda de la temporada dels viatges de l’Imserso després que fes mesos que estiguessin suspesos com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, i treballa ja en un nou programa adaptat a les noves condicions per oferir totes les garanties als usuaris en el futur.

La cancel·lació es va aprovar aquest dimarts en el Consell de Ministres, segons va avançar el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, en una compareixença en la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés. «Seria una insensatesa que el Govern posi a viatjar milions de persones grans en aquest moment de pandèmia», va remarcar Álvarez, que recorda que són les persones grans els que tenen més cura i els que més es protegeixen del virus. L’anunci, com era d’esperar, ha posat en peu de guerra els empresaris hotelers, que reclamaven des de fa temps no la cancel·lació sinó l’ajornament dels viatges per quan la situació sanitària millori, d'aquí a pocs mesos.

Decisió incongruent

Notícies relacionades

En aquest sentit, la patronal hotelera Hosbec considera «incongruent» la cancel·lació del que queda de la temporada dels viatges de l’Imserso i demana la negociació d’un nou plec de condicions per al 2021. L’Hosbec opina que aquesta decisió és «precipitada» i que «hauria d’haver-se acordat una suspensió i no una cancel·lació». Fa anys que els empresaris reclamen una revisió de les condicions del pla, amb uns costos de producció per fixar el preu de venda que estan «absolutament desfasats», ja que els hotels participants amb prou feines reben 21 euros per persona i dia amb allotjament, pensió completa i beguda inclosa, cosa que els «obliga a treballar per sota del preu de cost». «El més oportú és haver planificat una revaluació de la situació a finals de l’any 2020, confiant que la situació sanitària sigui millor que l’actual i que la vacuna anunciada pel president del Govern ja estigui arribant a la població, i en especial a la de risc, que són les persones de més de 65 anys», apunta l’organització que presideix Toni Mayor.

L’Hosbec estima també que la decisió del Govern és «contradictòria» amb la política d’obertura de corredors turístics segurs amb els principals mercats europeus, de manera que, segons aquesta patronal, s’envia «un missatge molt confús». També és «incongruent» amb les polítiques de reactivació a través de bons turístics que han anunciat diverses comunitats autònomes. El president de l’Hosbec, Toni Mayor, reclama que, «davant situacions excepcionals, cal prendre mesures excepcionals i solucions creatives», per això conclou que la cancel·lació és «la pitjor de les solucions si no va acompanyada d’altres mesures».