declaració

Fainé reforça la seva defensa per declarar dilluns davant l'Audiència Nacional

El president de la Fundació La Caixa i Criteria ha de comparèixer per la querella de dos accionistes en relació amb la compra del portuguès BPI

El president de CaixaBank, Isidre Fainé.

El president de CaixaBank, Isidre Fainé. / JOSEP LAGO (AFP)

3
Es llegeix en minuts

El president de la Fundació Bancària la Caixa, Isidre Fainé, ha decidit reforçar la seva defensa de cara a la seva declaració a l’Audiència Nacional, que tindrà lloc dilluns que ve, 28 de setembre, per uns moviments societaris a CaixaBank i Criteria del 2016 per a la compra del banc portuguès BPI.

Fainé, que sol comptar amb els serveis de l’advocat Manuel Medina, també ha decidit contractar Javier Sánchez-Junco, especialitzat en aquest tipus de casos i en procediments a l’Audiència Nacional, segons ha avançat El Confidencial. Sánchez-Junco és advocat del rei emèrit Joan Carles.  

Dilluns que ve el representant legal de CaixaBank i l’expresident de l’entitat Isidro Fainé declararan davant l’Audiència Nacional en qualitat de querellats en el marc de la causa sobre presumptes delictes societaris en operacions complexes per a l’adquisició del banc portuguès BPI.

En la seva providència, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata, que sol·licita al Banc d’Espanya que designi «un inspector o un altre especialista de nivell superior» com a «auxili judicial», emplaça per al mateix dia el hòlding Criteria, que també presideix Fainé, mentre que el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ho farà dimecres que ve, 30 de setembre, informa Efe.

Admesa a tràmit

La querella, presentada per dos accionistes, va ser admesa a tràmit fa gairebé dos anys, l’octubre del 2018, i investiga presumptes delictes societaris, d’abús de mercat i administració deslleial en la compra de BPI. 

CaixaBank, que mantenia una participació minoritària en el BPI des de 1995, va tancar amb èxit el 2017 la seva opa sobre el banc portuguès i va passar a controlar el 84,5 % del seu capital gràcies a un desemborsament de 644,5 milions d’euros.

Segons es denuncia en la querella, CaixaBank va portar a terme una permuta d’accions amb Bank of East Asia (BEA) per poder entrar en l’accionariat de BPI, que a la fi li hauria produït a l’entitat un perjudici de 687 milions d’euros, tot i que en el seu moment els administradors només havien reconegut un impacte negatiu de 14 milions.

Així mateix, en els comptes anuals corresponents a l’exercici 2017 es recollia una pèrdua de 102 milions d’euros, efecte de la «presa de control sobre el banc BPI».

Els querellants afirmen que CaixaBank va concedir un préstec de 400 milions d’euros a Banc de Foment d’Angola (BFA) per tal que Isabel Dos Santos, filla del president d’aquell país i que controlava prop del 10 % de BPI, recolzés l’entrada de l’entitat catalana en el banc lusità.

Vuit persones físiques i jurídiques

Ara el magistrat, en la seva providència, cita vuit persones, físiques i jurídiques, implicades, entre les quals també hi ha dos assessors de la presidència, Alejandro García Bragado i Óscar Calderón, per als dies 28 i 29 de setembre, respectivament.

Dimarts que ve intervindrà, d’altra banda, l’exdirector general de relacions internacionals Antonio Massanell, i un dia més tard el llavors director de compliment normatiu, Juan Antonio Álvarez García.

A més, el jutge requereix la representació de David K.P. Li, conseller de Criteria Caixacorp i president del Bank of East Asia, perquè aporti un domicili on pugui ser citat a declarar.

Tal com assenyala De la Mata, les compareixences «es verificaran mitjançant videoconferència amb òrgans judicials del lloc de domicili o, en el cas de les persones jurídiques, de la seva seu social».

Notícies relacionades

Després dels querellats, el magistrat ha requerit els autors dels informes pericials incorporats a la causa perquè ratifiquin els seus treballs en seu judicial.

En concret, el dijous 1 d’octubre ho faran els responsables de l’informe de KPMG Forensic aportat per CaixaBank, mentre que els pèrits de l’acusació explicaran el seu just el dia després.