140.000 milions en joc

La CEOE planteja articular part dels fons europeus via desgravacions a les empreses

La patronal presentarà al Govern 15 projectes «tractors» per vehicular part dels 140.000 milions assignats des de la UE

rosas53975884 garamendi pedro sanchez200711211103

rosas53975884 garamendi pedro sanchez200711211103 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CEOE advoca per prioritzar les desgravacions fiscals, sobre les subvencions, per vehicular a través de les empreses els 140.000 milions d’euros de fons europeus. La patronal dirigida per Antonio Garamendi traslladarà aquest plantejament al Govern per articular els recursos assignats des de la Unió Europea (UE) per a la reconstrucció post-Covid. Així ho ha explicat aquest dilluns el vicepresident de la CEOE Íñigo Fernández de Mesa, que també ha avançat que traslladaran al Govern una proposta de 15 projectes «tractors» per capitanejar les primeres assignacions.

El tren dels fons europeus ja escalfa motors i els empresaris planifiquen en conseqüència, amb la vista posada ja en el primer esborrany de propostes que el Govern ha de remetre a la Comissió Europea abans del 15 d’octubre. La CEOE advoca per canalitzar part dels 140.000 milions d’euros que l’Executiu decideixi destinar a la col·laboració publicoprivada via incentius fiscals. Segons càlculs de l’organització empresarial, aquest mateix any el Govern podria començar a assignar, mitjançant un avançament, entre 20.000 i 30.000 milions d’euros.

Aquest mètode és més «objectiu», predictible, en tant que «marca uns paràmetres», «per a una pime és molt més fàcil d’executar», ja que requereix menys múscul administratiu per postular i gestionar aquests fons, i «evita que vagi a empreses zombis», tal com ha defensat Fernández de Mesa. Aquesta proposta de la patronal va d’acord amb la reiterada demanda des que va començar la crisi de la Covid en favor de rebaixes fiscals i en frontal oposició a hipotètiques pujades d’impostos per sufragar les despeses públiques sobrevingudes davant el virus. 

Notícies relacionades

La gran patronal espanyola està estudiant com altres països estan preparant les seves candidatures als fons de la reconstrucció i considera que les desgravacions poden ser més eficients que les subvencions. «Els fons europeus no poden ser cap altre Pla E», ha insistit el vicepresident de la CEOE. En aquest sentit, la patronal ja ha posat en marxa la seva oficina tècnica per assessorar les empreses.

I, des d’aquesta oficina, plantejarà al Govern 15 projectes «tractors» per defensar-los de manera coordinada a Brussel·les. Projectes en els quals la gran empresa espanyola tindria un paper clau i de lideratge. Aquests pretenen ser la maneta de canvi per a la «transició ecològica» i la «digitalització», han de tenir un «caràcter nacional» i una «capacitat d’arrossegament» cap a les pimes.