consolidació bancària

La fusió de CaixaBank i Bankia tindrà un cost de 3.400 milions

La integració, no obstant, generarà sinergies per valor de 5.000 milions en cinc anys

L'equació de canvi aprovada valora l'entitat pública en 4.300 milions d'euros

zentauroepp54975774 economia torres caixabank200917202511

zentauroepp54975774 economia torres caixabank200917202511

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La fusió de Caixabank i Bankia tindrà un cost de 3.400 milions d’euros, dels quals 2.200 correspondran a la reestructuració que es derivi de la creació de la nova entitat. Però tot i que les xifres són sobre el paper, encara no ha arribat el moment de parlar-ne. Queden sis mesos perquè s’acabi de concretar el procés d’absorció i tota una negociació amb els treballadors de l’entitat financera resultant d’aquesta entesa. Així ho han exposat aquest divendres el president de Bankia, José Ignacio Gorigolzarri, i el conseller delegat de CaixaBankGonzalo Gortázar –que ocuparan els mateixos càrrecs a l’entitat ja fusionada– durant la presentació dels detalls de l’operació d’integració que dijous va ser aprovada pels consells d’administració de les dues entitats.

«És aviat per especular sobre les persones afectades i el perfil. En el passat ja hem arribat a acords amb els sindicats (sobre processos d’aquest tipus) i sempre han sigut no traumàtics. Busquem fer-ho així», ha assenyalat Gortázar. Ha admès que les negociacions que s’obriran amb els sindicats seran «complicades», tot i que s’ha mostrat convençut que «ens deixarem la pell per un acord», malgrat que, com han anunciat els sindicats amb presència a les entitats, es preparen per a una negociació molt dura.

Al marge de les dificultats que pugui generar aquesta negociació, la veritat és que els costos de reestructuració es veuran compensats pels fons de comerç negatius generats per l’operació, ja que el preu que es paga és inferior al valor dels llibres. El que en anglès es diu ‘badwill’ té un efecte positiu en els comptes, però es tracta només d’un apunt comptable que no implica cap entrada real, va puntualitzar Gortázar. Però és cert que l’operació sí que genera prou sinergies –5.000 milions en cinc anys– com per compensar els costos generats per la reestructuració.

Ampliació de capital

Els que seran president i conseller delegat de la nova entitat ha explicat els detalls de l’operació a la seu social de València. CaixaBank haurà de dur a terme una ampliació de capital de 2.079 milions d’euros per fer front al canvi d’accions –no hi haurà desemborsament dinerari–  de Bankia mitjançant la qual es portarà a terme l’absorció del banc públic, una vegada establerta l’equació de canvi de la fusió que suposarà que cada accionista de Bankia rebrà 0,68 accions de CaixaBank. El resultat final de l’operació serà que els accionistes de l’entitat que ara presideix Jordi Gual tindran inicialment el 74,2% del nou grup i els de Bankia posseiran l’altre 25,8%.

El preu pactat inclou una prima del 20% sobre l’equació de canvi a tancament del 3 de setembre, abans de la comunicació al mercat de l’existència de negociacions sobre l’operació, quan el valor de l’acció de Bankia era d’1,035 euros. El canvi proposat implica valorar Bankia en 4.300 milions d’euros, davant un valor de 3.178 milions d’euros que tenia a principis de setembre. A més, suposa una prima del 28% sobre la mitjana d’equacions de canvi dels últims tres mesos.

Els consells d’administració de Caixabank i Bankia van aprovar ahir a la nit la creació del primer banc per actius a Espanya, tal com s’esperava. L’entitat resultant de l’absorció, Caixabank, estarà controlada per la Fundació Bancària La Caixa, a través de Criteria, que tindrà prop del 30% del capital, davant el 16% que conservarà l’Estat a través del FROB. L’estructura accionarial de l’entitat combinada es completa amb un 54% de ‘free float’ (accions cotitzades al mercat de valors), el 37% correspon a inversors institucionals i el 17%, al mercat minorista.

Junta d’accionistes al novembre. Les juntes d’accionistes que hauran de donar el vistiplau a la integració se celebraran el novembre, segons els fets rellevants remesos per les dues entitats aquest matí a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. S’espera que la fusió es completi durant el primer trimestre del 2021

José Ignacio Goirigolzarri ha destacat en un comunicat que «amb aquesta operació conformem la primera franquícia espanyola en un moment en què és més necessari que mai crear entitats amb un volum crític, contribuint així a recolzar les necessitats de les famílies i empreses, i a reforçar la solidesa del sistema financer». 

Està previst que el projecte de fusió sigui sotmès a l’aprovació de les juntes generals d’accionistes de CaixaBank i Bankia que se celebraran, previsiblement, durant el novembre del 2020. Una vegada aprovada la fusió, i obtingudes les autoritzacions administratives corresponents, CaixaBank adquirirà la totalitat dels drets i obligacions de Bankia. Està previst que la fusió es completi durant el primer trimestre del 2021.

Com a resultat d’aquesta operació, l’entitat resultant espera generar sinergies anuals de costos de prop de 770 milions d’euros anuals a partir del 2021 i la generació de nous ingressos anuals al voltant dels 290 milions. Els objectius de solvència de l’entitat quedaran fixats en una ràtio CET1 d’entre l’11,0% i l’11,5% .

Notícies relacionades

S’espera que el benefici per acció de CaixaBank s’incrementarà en un 28% respecte a les estimacions del mercat per al 2022. 

Nou consell d’administració

L’entitat bancària resultant comptarà amb un nou consell d’administració compost per 15 membres. Estarà presidit per José Ignacio Goirigolzarri (president de Bankia) i el conseller delegat serà Gonzalo Gortázar (número dos de CaixaBank). Dels consellers, 10 representaran CaixaBank: Tomás Muniesa, actualment conseller dominical; José Serna, actualment conseller dominical; Gonzalo Gortázar, conseller executiu;  María Verónica Fisas, consellera independent; Cristina Garmendia, consellera independent; María Amparo Moraleda, consellera independent; Eduardo Javier Sanchiz, conseller independent; John Shepard Reed, conseller independent; Koro Usarraga, consellera independent. Per Bankia estaran representats José Ignacio Goirigolzarri; Joaquín Ayuso, conseller independent; Francisco Javier Campo, conseller independent i Eva Castillo Sanz, consellera independent. A més, s’incorpora Fernando María Costa Duarte (CaixaBank), i un nou conseller proposat pel FROB.