Congelació salarial

Protestes en l'Administració contra la pujada salarial pendent per als 40.000 empleats del persona laboral

Els sindicats convoquen una manifestació per al 30 de setembre i anuncien mesures legals contra l'incompliment del nou conveni

Les diferències de sou entre funcionaris i personal laboral de la mateixa categoria poden arribar a ser de 4.500 euros a l'any

funcionarios-de-estado-en-sus-puestos-de-trabajo

funcionarios-de-estado-en-sus-puestos-de-trabajo

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un altre front obert per al Govern referent a salaris en la Funció PúblicaCSIF i UGT han convocat protestes contra l’incompliment de l’Executiu d’apujar el sou als 40.000 treballadors del personal laboral de l’Administració. Les centrals han anunciat formalment accions legals i una manifestació el 30 de setembre davant la inaplicació per part del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública del quart conveni del personal laboral. Un plec de condicions firmat el 4 de març i que suposava un increment salarial del 5,5% de mitjana i entre les capes salarials més baixes de fins al 14%. 

Les protestes les han anunciat els representants de la Funció Pública de CSIF i UGT en roda de premsa aquest dilluns. Rere el globus sonda llançat la setmana passada sobre una hipotètica congelació salarial per als funcionaris, que cap ministre o vicepresidenta va desmentir; les protestes del personal laboral afegeixen un grau més de pressió sobre l’executiu entre el planter públic. «No reclamem cap increment retributiu extra, som molt conscients de la situació que està passant aquest país. exigim a l’Administració que compleixi els acords que subscriu», ha declarat la secretària de negociació de CSIF, Milagros Dorronzoro.

Notícies relacionades

El 4 de març l’anterior ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va firmar un increment a les taules salarials del personal laboral de l’Administració, que ocupa prop de 40.000 persones. Aquesta incloïa una pujada lineal per a tot el personal laboral de 280 euros anuals (20 euros al mes) amb efectes retroactius des de l’1 de gener del 2018, la pujada general pactada també per als funcionaris (el gener del 2019 va pujar el 2,25%), així com increments variables en funció dels diferents grups. I, segons denuncien les centrals, l’equip de l’actual titular, Carolina Darias, no ha emprès encara el pactat.

L’objectiu d’aquest quart conveni era començar a solucionar les des de fa anys creixents desigualtats retributives entre els funcionaris i el personal laboral. Segons un informe presentat la setmana passada per UGT, la diferència entre els sous base d’un funcionari i d’un treballador del personal laboral d’una mateixa categoria oscil·len entre els 737 euros i  els 4.577 euros anuals. I la revisió del març passat perseguia ser la «primera pedra en la igualtat salarial entre funcionaris i personal laborals», segons ha definit el responsable d’UGT Gabriel Filipini. Especialment entre les capes més mal pagades, així que per a les categories de menors ingressos es van pactar increments de fins al 14%.